Perinteinen tapa kannustaa on maksaa tulospalkkio, jotta tärkeä projekti saadaan ajallaan valmiiksi. Kilpailuttaa myynti-ihmisiä, jotta myyntiluvut nousevat. Luvata jäätelö kotona, jotta uhmaikäinen tulee nätisti mukaan kaupan karkkihyllyn ääreltä.
Ja jos projekti ei tule valmiiksi, myyntiluvut eivät nouse tai jos uhmaikäinen silti tarraa suklaapatukkaan, niin sitten ”¤&XrrRR¤$#£”.
Porkkanalla ja kepillä johtaminen on vanha ja vääräksi osoitettu tapa motivoida tai saada aikaan kestäviä tuloksia. Toisin kuin usein ajatellaan, kukaan ei halua olla työhönsä kyllästynyt, tarpeeton, erillään toisista, välttää uuden oppimista tai tuntea itseään kyvyttömäksi.
Porkkanat kyllä otetaan ja keppiä väistellään, mutta oikeasti jokainen meistä haluaisi innostua, sitoutua ja kukoistaa. Tuntea, että meitä kohdellaan reilusti.
Mikä meitä sitten motivoi? Motivaatiota on tutkittu viime vuosina paljon. Tutkimukset kertovat, että raha, valta ja voittaminen ovat alioptimaalisen motivaation lähteitä. Niin kuin ovat ylennykset ja palkkiot tai tavarat ja status.
Ne synnyttävät alioptimaalisen motivaation. Se sammuttaa innostuksen ja tekee tekemisestä pakkoa.
Alioptimaalisen motivaation vastakohta on optimaalinen motivaatio.
Sen perustana on kolme psykologista perustarvetta: itsenäisyys, liittyneisyys ja osaaminen, eli ILO. Nämä kolme tarvetta ovat aivan yhtä tärkeät kuin kolme biologista tarvetta veteen, ruokaan ja seksiin.
Kun täytämme psykologiset tarpeemme, kasvamme ja kukoistamme. Kun ne eivät täyty, kuihdumme ja lakastumme.
Varataan porkkanat lounaaksi ja kepit polttopuiksi!
Näiden kuuden hyvän käytännön avulla autamme muita täyttämään psykologiset perustarpeensa. Ja saavuttamaan optimaalisen motivaation.
Samalla tavalla voimme aktivoida optimaalisen motivaation itsessämme.
Kirjoittaja on johtamisvalmentaja, jonka tavoitteena on tehdä työpaikoista parempia. Riston vinkkejä optimaalisen motivaation aktivointiin voit kuulla myös työyhteisöviestinnän seminaari Törmäyksessä 7.4.2016.
Avainsanat: johtaminen, motivaatio, palkitseminen, palkkio, työelämä
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi