Suomen luetuimmat aikakauslehdet ovat Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan asiakas- tai ilmaisjakelulehtiä. Siirtyvätpä lehdet tulevaisuudessa verkkoon tai iPad-applikaatioiksi, sisältö on tärkein ja elää aina jossain. Asiakaslehti nykymuodossaan on yhä osa monen yhtiön markkinointiviestintäpalettia. Mieti, miten saat siitä suurimman hyödyn irti.
1. Ymmärrä tavoitteet
Onko lehden tarkoitus rakentaa brändiä, vahvistaa positiota, esitellä tarjoomaa? Luoda liidejä ja buustata myyntiä? Pitää yhteyttä nykyasiakkaisiin ja sitouttaa heitä? Löytää kokonaan uusia asiakkaita? Tavoitteiden kautta määrittyy lehden kohderyhmä ja sisältö. Luonnollisesti on myös mitattava päämäärän toteutumista ja kehitettävä viestintää tarvittavaan suuntaan.
2. Konseptoi huolella
Suunnittele tarkkaan rakenne, palstat, juttutyypit ja tyyli. Asiakaslehti on oma genrensä, jossa markkinointi tyypillisesti kohtaa journalismin. Suorat markkinointilöpinät eivät ole uskottavia, muttei piiloviestin naamioiminenkaan. Konteksti kyllä kertoo, ettei kyseessä ole aikakauslehti kirjakaupan telineessä. Yritys saa puhua itsestään, mutta kiinnostavasti. Kerro jo kannessa hyöty tai hupi, jonka lukija lehdestä saa.
3. Hyödynnä sisältöjä ja kumppanuuksia
Mikä on lehden suhde muihin kanaviin? Sisältöjä voi hyödyntää ristiin: artikkeleista saa muokattua sisältöä verkkoon ja asiakas-caseista saa materiaalia lehtijuttujen tuotantoon. Uutiskirjeen voi ajoittaa lähtemään tarkoituksella samaan tai eri aikaan kuin lehti ilmestyy. Myös yhteistyökumppaneita kannattaa hyödyntää, oli kyse sitten sponsoroinnista tai tapahtumayhteistyöstä: julkkikset kansijuttuihin ja asiantuntijat kolumnisteiksi.
4. Panosta prosesseihin
Asiakaslehti tuotetaan usein ulkoisesti. Silti lehtiprojektiin liittyy myös sisäisiä prosesseja, jotka on hyvä hioa kuntoon. On määritettävä, miten juttuideat kerätään eri liiketoimintayksiköistä ja ajankohtaiset asiat saadaan esille oikeaan aikaan; kuinka lehden postitusrekisteri kootaan, jotta lehti todelle menee niille, joille se on kohdistettu sekä miten lehteä levitetään ja hyödynnetään sisäisesti yhtiössä.
5. Erotu ja erikoistu
Työpöydät ja lehtiroskikset ovat täynnä tylsiä ja harmaita sidosryhmälehtiä. Rohkea erottuu joukosta. Kokeneet toimittajat, ammattitaitoinen valokuvaaja ja idearikas taittaja ovat peruslähtökohtia. Omasta lehdestä voi tehdä erikoislehden, joka toimii yhtiön lisäksi koko toimialan sanansaattajana.
Avainsanat: asiakaslehdet
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi