Juuri nyt blogimaailmaa puhuttaa yritysyhteistyö sekä sen mukanaan tuomat haasteet. Vuosittaiseen Blogibarometri-tutkimukseen vastanneista 71 prosenttia kertoo saavansa tienestejä tai muita rahanarvoisia etuja bloginsa kautta. Muutos edellisvuoteen on merkittävä: 29 prosenttiyksikköä.
Vielä kuutisen vuotta sitten bloggaajista puhuttiin ”muotityttöinä”, jotka eivät ansaitse blogeillaan tai ”hetkauta muotimaailmaa pätkääkään” (HS Kuukausiliite 09/2007). Muutamassa vuodessa Suomen blogimaailma on kehittynyt aimo harppauksin: muotitytöt ovat kasvaneet aikuisiksi naisiksi, ja tavoitteet bloggaamiselle ovat entistä kunnianhimoisempia. Yhä useampi bloggaaja on tänä päivänä täysiverinen media-ammattilainen, joka tietää oman arvonsa.
Blogeista on siis tullut vakiintuneita ja vaikuttavia medioita, jotka synnyttävät parhaimmillaan massat liikkeelle saavia ilmiöitä. Tämän myötä blogien ammattimaistuminen ja yritysyhteistyön lisääntyminen ovat tosiasioita. Lukijat ovat voineet huomata räjähdysmäisen kasvun siinä, miten paljon yritykset saavat blogeissa palstatilaa joko mainintoina, kuvina tai linkkeinä.
Kaikki näkyvyys ei tietenkään ole syntynyt yrityksen aloitteesta tai yhteistyöstä, osa syntyy edelleen bloggaajan oman inspiraation tuloksena. On myös muistettava, että blogien ammattimaistuminen tarkoittaa muutakin kuin tienaamista. Bloggaajalle se merkitsee myös kehittymistä omalla uralla, uusia työmahdollisuuksia tai kasvamista oman alan asiantuntijaksi.
Suosion kasvaessa blogien ammattimaistumiseen liittyy usein myös eettisiä haasteita. Suomalaisessa blogikulttuurissa vaatimus läpinäkyvyydelle on vahva. Sitä pidetään bloggaajien keskuudessa tärkeänä ja myös lukijat vaativat sitä kärkkäästi. Kilpailu- ja kuluttajaliitossa (KKV) pohditaan parhaillaan blogitekstien ja kaupallisten sisältöjen tasapainoa.
NYT-liitteen mukaan ammattibloggaajat pitävät Kilpailu- ja kuluttajaviraston ehdotuksia blogimainonnan linjauksiksi selkeinä ja toimivina. On hyvä muistaa, että ammattimaisesti bloggaavat ovat toimineet suomalaisessa blogimaailmassa muotoutuneiden ”eettisten sääntöjen” mukaan jo pitkään. Niihin on perinteisesti kuulunut ilmoitus esimerkiksi siitä, että jokin tuote on saatu omaksi tai testiin blogin kautta.
Suomalaisten bloggaajien joukkoon mahtuu paljon myös harrastelijoita, jotka haaveilevat bloggaajan ammatista esikuviensa lailla. Tasapaino omien tekstien ja kaupallisten sisältöjen välille ei synny itsestään. Vain läpinäkyvästi bloggaava voi lunastaa lukijoidensa luottamuksen ja nousta blogimaailman kiintotähdeksi.
Yhtä lailla, vain läpinäkyvästi bloggaajan kanssa yhteistyötä tekevä yritys voi saada viestinsä kohderyhmälleen läpi uskottavalla tavalla. Blogimainonnan pelisäännöt ovat hyvä apuväline oman, uskottavan äänen löytämiseksi – niin bloggaajalle kuin yrityksellekin.
Viestintätoimisto Manifesto tekee vuosittain suomalaista blogimaailmaa kartoittavan Blogibarometri-tutkimuksen. Viidettä kertaa toteutettuun tutkimukseen vastasi 149 bloggaajaa (n=342) suosituimmista blogikategorioista. Lue Blogibarometri 2013 –tutkimuksesta lisää>>
Anna Virtanen & Suvi Joensivu
Kirjoittajat toimivat konsultteina Viestintätoimisto Manifestossa ja olivat mukana tekemässä vuoden 2013 Blogibarometria.
Avainsanat: Blogibarometri, blogit, eettisyys, yritysyhteistyö
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi