Seuraan päivittäin noin 20 blogia, satunnaisesti silmäiltyjen määrä nousee viikossa helposti sataan kotimaiseen ja ulkomaiseen. Näen samojen virheiden toteutuvan yhä uudestaan. Useimmiten virheet johtuvat siitä, ettei mainostava taho ole tutkinut blogeja tarpeeksi hyvin.
Bloggaajiin kannattaa suhtautua samoin, kuin esimerkiksi sanomalehden toimittajaan: käytä aikaa tutustuaksesi bloggaajaan. Aloita lukemalla blogeja ja blogipostauksiin tulevia kommentteja. Näin saat hyvän käsityksen siitä, mistä aiheista bloggaaja innostuu ja minkälainen suhde hänellä on lukijoihinsa.
Useat bloggaajat kertovat itsestään ainakin iän, siviilisäätynsä, mahdollisten lasten määrän ja paikkakunnan. Näistä tiedoista on paljon hyötyä, kun suunnittelet blogimainoskampanjaa. Kärjistetysti: Et varmastikaan ehdottaisi tuntemallesi kasvisruokavaliota noudattavalle toimittajalle pihvilounasta, joten miksi tekisit saman virheen bloggaajan kohdalla?
Ota arvioinnissasi huomioon nämä:
Massapostitusten sijaan kannattaa miettiä, ketkä bloggaajat voisivat soveltua parhaiten asiasi puolestapuhujiksi. Muista sosiaalisen median viraaliluonne: kekseliäs tempaus pienessäkin blogissa voi levitä kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa. Keksi tarttuva idea, toimi hedelmällisessä yhteistyössä valittujen bloggaajien kanssa ja sosiaalinen media hoitaa viidakkorummutuksen puolestasi. Mikä parasta, onnistuessaan tämä ei maksa juuri mitään, eikä yleisö myöskään koe sitä mainokseksi.
Kannattaa myös miettiä tarkoin, minkälaista yhteistyötä bloggaajan kanssa haluaa tehdä. Kun ehdotat yhteistyötä, kuuntele myös bloggaajaa ja ota tämän ideat vastaan. Bloggaajat ovat taitavia, osaavia ja erittäin kiinnostuneita omasta jutustaan, älä aliarvioi heitä.
Bloggaajalistauksen tekemiseen menee toki aikaa, mutta kunhan lista on valmis, on sitä helppo hyödyntää. Jos teet työsi hyvin, syntyy sinulle hedelmällinen vuorovaikutussuhde bloggajan kanssa. Sähköisten medioiden käyttäminen perinteisten metodien rinnalla lisää ja tehostaa näkyvyyttä, nopeuttaa viestin saamista markkinoille ja todennäköisesti myös lisää myyntiä.
Älä huku massaan. Lähetä tuotteesi tai tiedotteesi vain niille bloggaajille, joiden kautta saat asiallesi parhaan mahdollisen näkyvyyden.
Älä tuputa tuotetta blogiin, jos se ei sinne luontevasti istu. Ruokabloggaajille oli taannoin lähetetty pyyntö ottaa yhteyttä, mikäli he haluaisivat testata uutta talouspaperia. Toki, ruoanlaitossa tarvitaan joskus talouspaperia, mutta mitenköhän mainostaja toivoi tuotteensa näkyvän blogeissa? ”Friteerasin kevätkääryleitä, ja valutin rasvat pois uudella, todella imukykyisellä x-talouspaperilla.” Ei näyttäisi hyvältä.
Älä piilottele mainostasi. Niin sanotut ”Nelly-postaukset” ovat jo käsite tyyliblogeja lukevien nuorten keskuudessa: Bloggaaja kokoaa useita kuvakollaaseja kuukaudessa nettivaatekauppa Nellyn tuotteista, koska saa mainostamisesta palkkion. Lukijat inhoavat näitä juttuja, koska ne eivät tarjoa mitään mielenkiintoista. Kaikki tietävät, että kyse on mainoksesta, se on vain kömpelösti verhottu jutuksi. Piilomainonta on sitä paitsi laitonta Suomessa.
Älä oleta, että bloggaaja järjestää sinulle mainostilaa, jos et ole valmis panostamaan siihen itse kunnolla. Viime päivinä on julkistettu melkoisia kauhukertomuksia siitä, miten bloggajille tarjotaan pientä lahjakorttia vastaan isoa, bloggaajan aikaa merkittävästi sitovaa kumppanuutta. Näistä voit lukea esimerkiksi kosmetiikkablogi Karkkipäivästä tai lifestyle-blogi White Trash Diseasesta.
Älä kuvittele pääseväsi helpolla. Suhteet bloggaajiin syventyvät ajan kanssa, ja blogimainoskampanjoihin ideointiin ja niiden sisältöön pitää panostaa, jos haluaa niiden onnistuvan.
Löydät mielenkiintoisia blogeja esimerkiksi täältä: www.blogilista.fi.
Avainsanat: bloggaajat, blogimedia, blogit
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi
Keskustele aiheesta "Fiksu viestintäihminen tuntee bloggaajat"
Catarina Myllärniemi
Hyvä, että tämän alan ammattilaisista saa näin jämäkässä paketissa teitoa. Kiitos Riitta myös eettisen näkökulman esiin tuomisesta. Olen muutenkin olen blogisi vakiolukija, vaikka luvattoman laiska kommentoija 🙂
riitta
Kiitos Catarina, todella kiva kuulla, että tykkäsit! Eettisyys on kaiken a ja o minunkin mielestäni.
Anna
Mainio kirjoitus Riitta! Tiivistit asian hyvin näin bloggaajan näkökulmasta. Nauratti tuo esimerkki talouspaperista koska sain tuon ”tarjouksen” ja mietin silloin että laittaisinko piruuttani kuvan itsestäni pyyhkimässä xx-paperilla tiskipöytää peukku pystyssä ”hyvin pyyhkii”.
riitta
Kiitos Anna kommentista ja mieltä lämmittävästä kehusta!
No höh, olisit ihmeessä laittanut tuollaisen kuvan… 😉
Hanna Takala (@hannatakala)
Erittäin hyvin kiteytetty paketti, näin sosiaalisen median syvänmerensukeltajan ja vanhan ruokabloggaajan näkökulmasta! Ruokablogiin oli tarjolla niin monen kirjavaa juttua mainostettavaksi ja niin hävyttömin tavoin, että välillä someammattilainen minussa voi suorastaan pahoin.
riitta
Kiitos Hanna! Blogit ovat mielestäni jo ihan valtavirtaa, ei todellakaan mitään uutta ja ihmeellistä. Siksi niin kovasti kummastuttaa, miten törpösti bloggaajia lähestytään.
Jouni Martikainen
Miksihän mediajulkisuudessa painotetaan muotiin, sisustamiseen, ruokaan yms. keskittyvää blogi-maailmaa? No poliitikkojenkin blogeja toki. En siis tarkoita yritysyhteistyötä vaan nostoja printtimediaan yms. Esim. tätä näpytellessäni ei wordpress.com:n Suomi-osion viimeaikoina käydyimmissä blogeissa kuitenkaan ollut yhtään ao. aihepiireistä: http://fi.wordpress.com/#!/fresh/
riitta
Hyvä pointti Jouni, kiitos! Veikkaan, että noiden aihepiirien ”kaupallinen” luonne tekee niistä kiinnostavan, niissä kun usein esitellään uusia tuotteita ja palveluita jne. Toki, ovathan monet tekniikkaankin (esim. kännyköihin) liittyvät blogit ”kaupallisia”.
Vältä kriisit blogimaailmassa « Pilkun paikka
[…] aikaisemman blogitekstit: Fiksu viestintäihminen tuntee bloggaajat TulostaSähköpostitseFacebookTwitterTykkää tästä:TykkääOle ensimmäinen, joka tykkää […]