Mikä tekee köydestä vahvan? Se, että siinä on monta säiettä, jotka kietoutuvat tiukasti toisiinsa. Viestinnän ja HR:n säikeet ovat välttämättömiä työyhteisön lujuuden kannalta, mutta yksittäisinä kuituina liian heiveröisiä hilaamaan yrityksen tulosta ja kilpailukykyä ylöspäin. Niiden on siksi oltava erottamaton osa yrityksen kudelmaa.

Johtaminen on se kaikkein tärkein säie, katsoi asiaa sitten mistä kulmasta tahansa. Ilman johdon kykyä ja halua tehdä tavoitteet eläviksi ei yksittäinen työntekijäkään voi nähdä omaa osuuttaan kirkkaasti. Ilman johdon näkyvää sitoutumista rispaantuvat niin brändi, yhtiön arvot kuin palvelukulttuurikin. Työhyvinvointikin edellyttää enemmän johtamista kuin jumppaa.

Viestinnän hyvyyttä ei mitata vain viestintäfunktion erinomaisuudella, vaan sillä, miten koko organisaatio viestii – sisäisesti ja ulospäin.  Tämä tarkoittaa ennen kaikkea johdon ja esimiesten osaamista. Tässä viestinnän tehtävä on auttaa ja tukea.  Ja tässä HR:n ja viestinnän tekemiset nivoutuvat monella tavalla yhteen. HR:n tontille kun kuluu perinteisesti johtamisen ja esimiestyön tukeminen sekä työyhteisöjen kehittäminen ja osaamisen vahvistaminen.

Kun HR:n ja viestinnän osaamiset ja työkalupakit lyödään yhteen, siitä tuleekin vaikuttava arsenaali!   Kun vielä peilaamme viestinnän ja HR:n yleisiä tavoitteita toisiinsa, huomaamme, että ne ovat monissa kohdissa lähellä toisiaan – elleivät suorastaan identtisetkin. Johtopäätös siis on, että yhteistyössä on vielä paljon käyttämätöntä potentiaalia.

Ajatellaan nyt vaikka brändiä. Sen voima ei ole briljantissa kampanjassa, hienosti kiteytetyssä sloganissa tai fiksussa logossa. Nämäkin ovat tuiki tarpeellisia, mutta jäävät ontoiksi, jos brändi ei punoudu jokaisen firman palkkalistoilla olevan henkilön DNA:han. Jukka Hakala kirjoitti kolumnissaan, että henkilöstö on paras kampanja (M&M 17/2012).  Hänen mukaansa viestinnän tärkein työmaa on yrityksen sisällä – yhdessä HR:n kanssa. Viisaasti sanottu!

Minua närästää jako sisäiseen ja ulkoiseen viestintään.  Mielestäni meidän viestintäihmisten kannattaa kääntää katsetta entistä enemmän yhtiön sisälle. Meidän tehtävämme on tukea sellaista kulttuuria, joka vie parempaan palveluun sekä innovatiiviseen ja joustavaan ajatteluun. Sillä narulla voi jo vetää ylös markkinaosuuksia, kustannustehokkuutta ja kaikkea muutakin viimeisen viivan alla näkyvää.

Vaativa tehtävä, mutta ystävä on lähellä – henkilöstöosastolla!

ProComin vuoden 2013 kattoteemana on HR:n ja viestinnän yhteistyö. Kirjoitus on julkaistu ProComin jäsentiedote Profiilissa 1/2013.

Lisää artikkeleita tältä kirjoittajalta:

Kirjoittajan arkisto

Avainsanat: , ,

Yhteistyökumppanit

Gonin/Creative

KIRJOITA VASTAUS AIHEESEEN

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi