Suuri infrahanke näkyy ja kuuluu väistämättä ympärilleen – erityisesti silloin, kun rakentamista tehdään suurten kaupunkien keskustoissa. Työmaan ja ympäröivän yhdyskunnan yhteiselon sujumisessa viestinnällä on kriittinen rooli: haastavimmassa tilanteessa viestintä on osa hankkeen sosiaalisen toimiluvan lunastamista, minkä lisäksi sillä voidaan luoda turvallisuutta.
Sinänsä hankeviestintä kuulostaa yksinkertaiselta: perimmäisenä tavoitteena on kertoa tarvittaville kohderyhmille mitä, milloin ja missä tapahtuu, miten tapahtumat vaikuttavat eri ryhmien arkeen sekä tarjota kanavat kysymysten- ja palautteenantoon.
Käytännössä toteutus on kuitenkin monitahoisempaa – jo pelkästään esimerkiksi sen takia, että yhdellä rakennusprojektilla voi olla monta tilaajaa ja palveluntuottajaa ja sitä myötä yhtä monta viestintästrategiaa ja -kanavaa.
Esimerkiksi paljon julkisuutta saanutta Tampereen rantatunnelia rakennetaan viiden toimijan allianssi- eli yhteistyöhankkeena.
Viestinnän tekemistä suunnittelee ja ohjaa Tampereella säännöllisesti kokoontuva ryhmä, jossa ovat edustettuina Tampereen kaupunki, Liikennevirasto, Pirkanmaan ely-keskus, Lemminkäinen ja A-Insinöörit sekä allianssin viestintäkonsultti Pohjoisranta Burson-Marsteller.
Allianssiurakkaan sisäänrakennettu yhteistyö ja avoimuus kumppanien välillä on Tampereella saatu ulotettua myös viestintään, mikä on siivittänyt sen hyviin tuloksiin: Rantatunneli-hankkeen julkisuuskuva on viimeisimmän mittauksen mukaan 93-prosenttisesti positiivista tai neutraalia. Tavoitteena on saada luku pysymään yli 90 prosentin hankkeen loppuun saakka.
Onnistumisen voi sanoa rakentuneen ainakin seuraavista elementeistä:
Matkan varrella mukaan ovat puolestaan tarttuneet seuraavat kehitysideat, joilla viestintää voidaan tehdä entistä paremmin:
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi