”Sulla kun on noin monta Facebook-kaveria, voisitko sä jakaa tämän meidän tapahtumamainoksen sun Facebook-seinällä?”
Tällaisia kysymyksiä olen saanut viime aikoina yhä enemmän. Ystäväpiiriini kuuluvat erilaisten tapahtumien järjestäjät ovat oivaltaneet osan sosiaalisen median luonnetta: kun saat ihmiset jakamaan some-kanavillaan sisältöjäsi, pääset yhä useamman ihmisen iholle ja tietoisuus tapahtumastasi leviää.
Yksi ongelma näissä pyynnöissä kuitenkin on: minun some-profiilini eivät ole mainosten levittämistä varten. Sen sijaan kyllä suosittelen hyväksi havaitsemiani ja hyvinä juttuina pitämiäni tapahtumia ja tilaisuuksia, etenkin niiden kokemisen ja näkemisen jälkeen. Kun olin nähnyt ystäväni ohjaaman teatterinäytelmän ja pidin sitä hyvänä, oli suorastaan selviö, että jaoin Facebookiini suosituksen näytelmästä linkkeineen ja Facebook-tägäyksineen. Tätähän me ihmiset sosiaalisessa mediassa teemme – me suosittelemme meitä kiinnostavia ja koskettavia asioita toisillemme.
Miten siis saada ihmiset jakamaan? Pohdin asiaa omalla kohdallani ja päädyin seuraavaan listaukseen vinkkeinä esimerkiksi juuri tapahtumamarkkinoijalle:
Oleellista kuitenkin on, että tehdäksesi minusta sen kuuluisan sanansaattajasi, se onnistuu saamalla minut ensin kiinnostumaan asiastasi. Kun vakuutun, jaan tietoa pyytämättä. Ja kun vakuutun kerran, voit vakuuttaa minut helposti uudelleenkin. Muutaman hyvän tapahtumakokemuksen jälkeen minusta saattaa myös tulla uskollinen fanisi, jota myöhemmin voit pyytää suoraan suosittelemaan.
Mutta muista: älä aloita kanssani lauseella ”Jakaisitko tämän mainoksen, kun sulla on niin paljon Facebook-kavereita”.
Uskolliset fanit markkinoinnin tueksi
Työskentelen pääasiassa erilaisten järjestöjen parissa ja tiedän, että erityisesti järjestöissä on aina ihmisiä, jotka jo valmiiksi seisovat organisaation ajamien asioiden takana. Nämä ihmiset tekevät töitä järjestöjen asioiden eteenpäin viemiseksi ja puhuvat jo nyt järjestönsä asioista sosiaalisessa mediassa. Yhtä lailla yrityksillä on tyytyväisiä asiakkaita tai tuotteisiin tykästyneitä kuluttajia, jotka kertovat kokemuksiaan tuotteista somessa.
Heitänkin tähän tekstini loppuun organisaatioiden pohdittavaksi, keitä nämä ihmiset kohdallanne ovat? Mistä heidät tunnistaa ja miten heidät löytää? Entä miten heihin saisi positiivisella tavalla kontaktin ja millä lailla heidät voi saada puhumaan sosiaalisessa mediassa puolestanne?
Rohkea kontaktin ottaminen potentiaalisiin sanansaattajiinne kannattaa, mutta se täytyy tehdä oikea kärki, asiat, edellä. Muistuta olemassaolostanne ja tärkeistä asioistanne mieluummin kuin pyydä suoraan mainostamaan! Näin olette taas askeleen lähempänä sosiaalisen median tehokasta markkinoinnillista käyttöä.
Avainsanat: Facebook, tapahtumamarkkinointi, viraalimarkkinointi
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi
Keskustele aiheesta "Mainostaisitko meitä Facebookissasi?"
Meri Seistola
Partiossa työskennellessäni tätä pohdittiin paljon, ja päätettiin tehdä some-tilejä nimeltään esim. Partion puheenjohtaja. Lisäksi aloimme kouluttaa halukkaita Young Spokespeople / medialähettiläitä. Näiden ns. virallisten äänitorvien lisäksi somessa puhutaan partiosta monella tasolla ja monesta näkökulmasta (siis eri ikä, paikka, tapahtuman osallistuja vai tekijä…). Usein tunneside pistää julkaisemaan, eli tekijät kertovat tulevista tai menneistä kivoista jutuista myös vähemmän strukturoidusti eikä kaikkia julkaisuja ole edes tarkoitettu mainoksiksi.
Piritta Seppälä
Kiitos kommentistasi, Meri! Tuo halukkaiden medialähettiläiden kouluttaminen kuulostaa oikein hyvältä tavalta aktivoida kiinnostuneita toimimaan ja jakamaan verkossa. Kun ihmiset ovat itse kiinnostuneita organisaation asioista ja valmiita siitä puhumaan, on siinä yksi hyvä tapa erityisesti järjestöille näkyä enemmän verkossa.