Japaniksi shoshin, aloittelijan mieli, on vastakohta ihmiselle, joka kohtaa vastaantulevan vahvoilla ennakkokäsityksillä, -asenteilla ja tiedoilla. Tällaisella asenteella on vaikeampi oppia uutta tai nähdä asioiden eri sävyjä. Avoimella ja ennakkoluulottomalla aloittelijan mielellä sen sijaan voi tutustakin löytää jotain uutta, kiinnostavaa ja arvokasta.
Aloittelijan mieli on helpompi saavuttaa silloin, kun vaihtaa työpaikkaa. Siirryin huhtikuun alussa Finnairista Nokian henkilöstöviestinnän johtajaksi. Yhdessä hetkessä puolet arjen valveillaoloajasta menee täysin uusiksi. Tutusta työyhteisöstä ja tutuista toimintatavoista ei ole enää hyötyä, kun kaikki on vierasta ja ennenkokematonta. Uuden opittavan informaation määrä on sanoinkuvaamattoman runsasta.
Intensiiviset ensimmäiset viikot toivat esille seuraavia käsityksiä sisäisestä viestinnästä:
Kaikki tämä koskettaa myös viestinnän ammattilaisen työtä. European Communication Monitorin tuoreessa tutkimuksessa kolmen tärkeimmän viestinnän tehtävän kärjessä olivat luottamuksen rakentamisen lisäksi nopean ja runsaan infotulvan hallitseminen ja uusien viestintämenetelmien etsiminen.
Me viestijät tunnistamme tarinoita ja voimme auttaa johtoa ymmärtämään kulttuuria. Me luomme uusia tarinoita ja etsimme parhaat keinot niiden kertomiseen. Me voimme auttaa informaation sekametelisopassa kulkevia ihmisiä jäsentämään ja ymmärtämään heidän havainnoimaa maailmaa.
Se on merkityksen tekijän työtä.
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi