Viime vuosisadan alkupuolelle saakka yrityksillä oli helppoa, riitti kun työ tehtiin hyvin. Jos autokorjaamolla oli taitavia ammattimiehiä töissä tai koruseppä oli käsistään kätevä, asiakkaat olivat tyytyväisiä ja sana kiiri. Maine oli jotain, joka liittyi ammatinharjoittajaan tai käsityöläiseen henkilönä.
Mainontaa oli tehty jo muutamia vuosikymmeniä. Se keskittyi kuitenkin suoraan myynninedistämiseen. Nykyään kutsuisimme sitä taktiseksi mainonnaksi, 1900-luvun alussa puhuttiin demand engineeringistä: millaisin keinoin saadaan aikaan kysyntää.
20-luvulla oivallettiin, että ammattilaisuuteen liitettyjä ominaisuuksia voitaisiin myös tuoda laajemman yleisön tietoisuuteen mainonnan keinoin. Tämän pehmeämmän – verrattuna kovaan myyntiin – lähestymistavan isänä pidetään Theodore MacManusta, joka tunnetaan muun muassa Cadillac-brändin luojana. Hänen mukaansa mainonnan tulisi ”istuttaa ajatuksia, ei voimalla vaan soluttautumalla”.
Brändimainonta oli syntynyt.
Seuraavat vajaa sata vuotta ammattilaisten asiantuntemus ja brändi elivät osin omaa elämäänsä. Vasta verkko muutti tilanteen.
Miksi useimmat yritykset kuitenkin epäonnistuvat omien asiantuntijoiden, johdon tai työntekijöiden esiin nostamisessa yrityksistä huolimatta?
Asiantuntijaviestintä sisältää kolme ongelmaa.
Kuluttajien lisäksi myös yrityspäättäjät tukeutuvat verkon sisältöihin osana ostopäätöstä. Accenturen tutkimuksen mukaan 94 prosenttia b2b-päättäjistä käyttää verkkoa jossain vaiheessa ostopolkua. LinkedInin mukaan ostajat ovat viisi kertaa todennäköisemmin yhteydessä sellaiseen ammattilaiseen, joka antaa oman toimialansa näkemystä verkossa. IDC:n mukaan kolme neljästä päättäjästä tukeutuu sosiaaliseen mediaan päätöstä tehtäessä. Googlen mukaan b2b-päättäjä tarkastelee 10,4 eri lähdettä ennen ostopäätöstä.
Yrityksen asiantuntijoiden ja työntekijöiden läsnäolo ja sisällöt ovat tärkeitä. Työ onnistuu, kun se tehdään systemaattisesti ja strategiaan sitoen. Se epäonnistuu pyytämällä ja toivomalla parasta.
Avainsanat: asiantuntijaviestintä, strategia, työntekijälähettilyys
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi