Mediassa on kuntavaalien alla pohdittu paljon vaalikoneiden merkitystä ja sisältöä. Vaalikoneista onkin tullut tärkeä osa vaaleja ja vaaleihin liittyvää viestintää.
Onko ylipäätään tärkeää, että ehdokas on samaa mieltä kuin äänestäjä? Onko persoonallisuudella merkitystä? Miksi eri vaalikoneet tarjoavat äänestäjälle aivan erilaisia vastauksia? Onko vaalikoneilla mitään merkitystä ihmisten äänestyskäyttäytymiseen? Pitäisikö olla?
Kyllä vaalikoneet vaikuttavat äänestämiseen, ainakin jonkin verran. TNS Gallupin vuonna 2007 tekemässä kyselytutkimuksessa joka kuudes äänestäjä kertoi äänestäneensä vaalikoneen ykköseksi tarjoamaa ehdokasta. Joka viides taas kertoi, että vaalikone auttoi sulkemaan jonkin ehdokkaan pois laskuista.
Helsingin Sanomien teettämä tuore selvitys taas kertoo, että erityisesti nuoret kokevat saavansa äänestyspäätökselleen tukea nimenomaan netistä ja vaalikoneista.
Mutta ennen kaikkea vaalikoneet vaikuttavat politiikan sisältöön.
Ensinnäkin ne määrittävät suurelta osin vaaliagendaa: mistä asioista näissä vaaleissa on kysymys. Jos asia on vaalikoneessa, se on varmaankin vaaleissa jotenkin merkityksellinen. Ja kääntäen: voiko jokin asia muka olla vaalien kannalta keskeinen, jos vaalikoneet eivät sitä mitenkään noteeraa?
Monet etujärjestöt panostavat nimenomaan siihen, että niille tärkeät asiat nousevat vaaleissa esille. Yksi väline tähän ovat vaalikoneet. Sen lisäksi, että omat aiheet olisi kiva saada eri medioiden vaalikoneisiin, voi tietysti polkaista pystyyn oman koneen, joka keskittyy juuri näihin itselle tärkeisiin teemoihin. (Sitten pitäisi vielä saada kävijöitäkin tähän oikeisiin asioihin keskittyvään vaalikoneeseen.)
Toinen vaikutus vaalikoneilla voi olla politiikan – siis poliitikkojen – kantojen muodostumiseen. Vaalikoneet edellyttävät yksinkertaisia vastauksia yksinkertaisiin kysymyksiin. Politiikan arkitodellisuus voi sitten olla hyvinkin toisenlaista, mutta vaalikoneet pakottavat oikomaan mutkia ja muodostamaan pelkistettyjä kantoja.
Vaalikonevastausten työstäminen on ehdokkaille rankka rupeama ja vastaaminen pitää tehdä todella kieli keskellä suuta. Jos ei muuta niin vaalikoneet siis opettavat ehdokkaita äärimmäiseen varovaisuuteen.
Vaalikoneeseen annettu vastaus säilyy ikuisesti ja sen voi löytää edestään vaikkapa silloin, kun käsi ojentuu ottamaan vastaan ministerinsalkkua. Tai kun istahtaa ensimmäiseen vaalitenttiin presidentinvaaleissa.
Viime presidentinvaaleissa kahden finalistin välille yritettiin epätoivoisesti löytää edes joitain erottavia tekijöitä ja tässä otettiin avuksi nimenomaan vaalikoneet ja niihin aikoinaan annetut vastaukset.
Avainsanat: äänestyskäyttäytyminen, politiikka, vaalikoneet, vaalit, vaikuttajaviestintä
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi