Kuinka monta kertaa olemme nähneet otsikon ”Tämä vuosi on mobiilin läpimurtovuosi” ? Lisäksi kutakuinkin yhtä monta artikkelia on taidettu otsikoida sen mukaan, että läpimurtoa ei sitten tullutkaan. Selvyyden vuoksi mainittakoon, että puhun mobiilin hyödyntämisestä, erityisesti tekstiviestien muodossa, yritysten liiketoiminnassa ja viestinnässä. Mielestäni läpimurto on kuitenkin tapahtunut jo vuosia sitten.
Verkko on pullollaan tietoa mobiilikanavan vahvuuksista. Mobiiliviestinnän ehdottomat vahvuudet voi tiivistää kahteen pääasiaan: matkapuhelin kulkee lähes aina mukana (paikkariippumattomuus) ja siihen tuleviin viesteihin reagoidaan nopeasti (aikariippumattomuus). Edellä mainitut ovat ominaisuuksia joihin moni kanava ei joko pysty ollenkaan tai ei lähimainkaan yhtä tehokkaasti kuin matkapuhelin. Tutkitusti yli 97 % tekstiviestien vastaanottajista lukee viestin ja 90 % näistä lukee viestin 4 – 6 minuutin sisällä sen vastaanottamisesta (Juniper Research 2011).
Hyvä esimerkki menestyksekkäästä mobiilikanavan hyödyntämisestä on eräs yrityksemme matkatoimistoasiakas. Kaikki varmasti muistavat vielä elävästi tuhkapilviepisodin, joka aiheutti kaaoksen Euroopan lentoliikenteessä. Matkatoimisto piti maailmalla olevia asiakkaitaan jatkuvasti ajan tasalla tekstiviestien välityksellä. Tilanteen rauhoituttua matkatoimisto suoritti kyselyn kuinka tilanne oli hoidettu. Palaute oli äärimmäisen positiivista nimenomaan sen perusteella, että heitä informoitiin jatkuvasti – tai ehkä paremminkin heihin oltiin yhteydessä jatkuvasti vaikka mitään konkreettista kerrottavaa ei välttämättä ollutkaan. Olisiko tämä onnistunut soittamalla tai sähköpostilla? En usko. Ehkä Facebookissa, kuten Finnair asiaa hoiti, mutta tämä vaatii matkustajan omaa aktiivisuutta. Ja kuinkahan paljon helpommin sähköyhtiöt olisivat selvinneet talvimyrskyjen yhteydenottovyörystä ja sivujen ylikuormittumisesta tekstiviestitiedottamisen avulla?
Mobiili myös aktivoi. Esimerkiksi Royal Canin on jo vuosia tukenut jälleenmyyjiensä kampanjointia tekstiviestikilpailujen avulla. Paikalliset eläintarvikeliikkeet mainostavat paikallisessa printtimediassa, jossa pääroolissa on nimenomaan tekstiviestikilpailu. Kilpailun palkinnot lunastetaan kivijalkaliikkeessä ja kampanjat tuovat satoja asiakkaita käymään paikanpäällä lunastamassa palkintonsa. Näin printti herää henkiin, aktivoi, ohjaa ja on erittäin hyvin mitattavissa.
Esimerkkien valossa voisi olettaa, että viestintä- ja markkinointiosastot olisivat kilvan ottaneet jokaisen kuluttajan ja päättäjän taskussa kulkevan kanavan osaksi viestintästrategiaansa, mutta tämä ei ole tilanne. Työssäni törmään edelleen jatkuvasti siihen, että mobiili on yritysten viestinnässä ja markkinoinnissa verrattain tuntematon väline.
Jos kerran palveluita on saatavilla ja tietoa sen toimivuudestakin on, miksi tätä paljon mainostettua läpimurtoa ei ole (ainakaan median mukaan) vieläkään tullut? Palveluntarjoajan näkökulmasta tässä on ehdottomasti peiliin katsomisen paikka. Vaikka meillä on toimivat palvelut ja näyttöä hyvistä tuloksista emme ilmiselvästi ole pystyneet viestimään tätä asiaa päättäville tahoille. Ilman ymmärrystä ostopäätöksiä ei luonnollisesti synny. Meidän täytyy tehostaa viestintäämme, jotta ymmärrys mobiiliviestinnän hyödyistä leviää tehokkaammin. Ehkä viestinnän ammattilaisten joukosta löytyy tähän vinkkejä?
Avainsanat: markkinointi, mobiili, tekstiviesti, viestintä
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi