On kesä 2012, syvällä Geneven kallioperässä. Ydintutkimuskeskus CERNin valtava hiukkaskiihdytin on juuri saatu käyttövalmiiksi. Upouudessa kiihdyttimessä protonien törmäykset synnyttävät alkeishiukkasia, joita ei ole aiemmin kyetty havaitsemaan. Niiden joukossa on myös kauan etsitty Higgsin hiukkanen. Peter Higgs oli ennustanut hiukkasen olemassaolon vuonna 1964. Hän vastaanottaa Tukholmassa tänään 10.12.2013 fysiikan Nobel-palkinnon.

Millainen kytkös CERNillä ja Higgsin hiukkasella voisi olla viestinnän ammattilaisen työhön? Taloudellinen tilanne ja työelämän murros luovat tarpeen aidosti uusille lähestymistavoille. Tarvitaan sekä nykyisen toiminnan virtaviivaistamista että radikaaleja uusia innovaatioita, tuoreita oivalluksia. Ennennäkemättömille alkeisajatuksille on tilaus, kuten CERNissä oli tilaus aiemmin havaitsemattomille alkeishiukkasille.

Uutta tuottavia ”ajattelun törmäyksiä” voi hakea sekä kevein keinoin että järeämmin järjestelyin. Aivan arkisetkin asiat voivat toimia sytykkeinä uusille ideoille kokonaan toisessa asiayhteydessä. Ennakkoluulottomin tuntosarvin mitättömiltäkin tuntuvat havainnot voivat ponnahduttaa esiin ideoita, joista voi kehkeytyä jotain suurta.

Uutta synnyttäviä törmäyksiä voi toteuttaa myös järjestelmällisemmin. Esimerkiksi musiikkiin liittyvien ilmiöiden tarkastelu voi osoittautua työelämään tuotuna monella tapaa antoisaksi. Musiikin ainesosat ja rakenteet ovat kehittyneet vuosituhansien aikana, lukemattomien yritysten ja erehdysten kautta. Nämä toimiviksi testatut, ihmiselle luontevat musiikilliset ratkaisut voivat olla potentiaalisia sytykkeitä myös muuhun inhimilliseen toimintaan.

Instrumentin soittamista on sanottu yhdeksi mutkikkaimmista inhimillisistä toiminnoista. Sitä voikin tarkastella potentiaalisten oivallusten lähteenä moniin työelämän tilanteisiin. Taiteilijan työn voi nähdä jopa vastakkaisena suhteessa moniin nykyammatteihin. Tämä erilaisuus tarjoaa mahdollisuuksia ammentaa herätteitä muuhun, näennäisesti toisenlaiseen toimintaan. Tietoinen altistuminen itselle epätavalliseen tai jopa outoon voi toimia tehokkaana uusien oivallusten lähteenä. Uskallatko sinä antautua törmäyksille?

CERNin hiukkaskiihdyttimen mallia mukaillen Sibelius-Akatemian konserttilavalla koetaan 16.1.2014 ajatuskiihdytin. ”Impulssi”-valmennuksessa otetaan lähikontakti pianomusiikkiin ja etsitään monipuolisia ajatusherätteitä musiikista ja musiikin tekemisestä. Positiivisten ajatustörmäysten tarkoituksena on tuottaa ennennäkemättömiä oivalluksia musiikista liiketoimintaan.

Avainsanat: ,

Harrastajapianisti, dipl.ins., MBA, Doppio Forza Oy

Yhteistyökumppanit

Gonin/Creative

KIRJOITA VASTAUS AIHEESEEN

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi