Viestinnän digitalisoituminen on mullistanut maailman ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen. Samalla viestinnän ammattilaisten työkenttä on mennyt uusiksi ja vaatimukset ovat kasvaneet.
Internet ja sosiaalinen media edellyttävät yhteisöviestinnältä reaaliaikaisuutta, vuoropuhelua ja läpinäkyvyyttä. Uusi uljas maailma on siinä mielessä demokraattinen, että kaikki voivat saada äänensä kuuluviin. Vaikka digitaalisen jalanjäljen voi jättää kuka tahansa, harvalla riittää rahkeita pysyvän muistijäljen jättämiseen.
Kaiken uuden keskellä eräät vanhat lainalaisuudet ovat edelleen voimassa: jos hallussa on resursseja ja osaamista, niin pärjää paremmin. Yritykset ja yhteisöt voivat hankkia molempia markkinoilta. Lisäksi pitää opetella uuden toimintaympäristön pelisäännöt, eikä luovuudesta ole haittaa.
Väitän, että viestinnän parissa töitä tekevät suhtautuvat keskimääräistä myönteisemmin muutoksiin. Se, miten asiat saa ajettua läpi omassa organisaatiossa, onkin toinen juttu. Tässä on muutamia tyypillisiä tapoja, joilla ihmiset suhtautuvat kehitykseen.
1. Etukenoiljat
Etukenoilijoille uutuus on itseisarvo, jota pitää tavoitella, olipa siinä järkeä tai ei. Kaikkea pitää kokeilla ensimmäisten joukossa, koska se tukee omaa henkilöbrändiä.
2. Takakenoilijat
Takakenoilijoiden mielestä muutos on pahasta, koska ennen kaikki oli paremmin. Änkyrät hellivät muutosvastarintaansa bunkkereissaan, joista on hyvä heitellä kapuloita rattaisiin.
3. Tuuliviirit
Tuuliviirit peesaavat kaikessa muita, koska eivät kykene omaehtoiseen ajatteluun. He ovat inhimillinen versio eläinkunnasta tutusta parviälystä.
4. Tolkkuilijat
Tolkkuilijat ovat fiksuja ihmisiä, jotka eivät ryntäile eivätkä kaiva poteroita. He ottavat käyttöön hyväksi todetut jutut ja antavat muiden tehdä virheet.
5. Luokittelijat
Luokittelijat haluavat hallita muutosta määrittelemällä ja luokittelemalla. Asiat ovat hyvin, kun ne voi järjestää siisteihin listoihin.
Viimeinen ryhmä on kaikkein ärsyttävin, koska he ottavat etäisyyttä mutta eivät kantaa.
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi