Netin aktiivikäyttäjä huomasi totaalisen offline-tilan erittäin hyväksi tavaksi viettää kesää. Tähän kuului myös puhelimen sulkeminen pariksi viikoksi.

Tarkoitukseni oli kirjoittaa tämä artikkeli jo ennen heinäkuuta, mutta tein töitä lomani eteen niin kiivaasti, että se yllätti itsenikin. Tuoreena viestintäalan yrittäjänä kuulin useasti minulle suunnatun hieman säälivänkin kommentin: ”Sinä et taida pystyä nyt lomailemaan lainkaan?”. Kauhunsekaisin tuntein kuuntelin myös muiden yrittäjien lausahduksia: ”Aina kun avaan sähköpostin, olen töissä.”.

Päätin kommenteista huolimatta, että minä lomailen tänä kesänä. Entisenä järjestötyöntekijänä olin oppinut siihen, että työt eivät lopu ikinä ja että jossakin kohtaa on pakko pitää tauko. Minun taukoni oli heinäkuussa, tiiviin työvuoden päätteeksi, johon oli kuulunut päätoiminen palkkatyö, Kiinnostu-kirjan kirjoittaminen ja yritystoiminnan aloittaminen kokopäiväisesti. Nyt päätän itse työajoistani ja pyrin pitämään ne inhimillisinä, mutta samalla tietenkin huolehtimaan asiakkaistani ja näiden tyytyväisyydestä.

Aina online

Teen työtä, jossa olen verkossa jatkuvasti. iPhonen kautta tarkistan sähköpostit jopa monta kertaa tunnissa. Loggaan itseni eri paikkoihin Foursquaressa, tviittaan mielenkiintoisista asioista, haen ruokapaikkasuosituksia eat.fi-sovelluksesta ja selaan päivän uutisvirtaa eri netin uutispalveluista.

Käytännössä katsottuna olen online jatkuvasti, huolimatta siitä, onko käytössäni tietokoneyhteyttä. Minä myös pidän siitä, mutta vastapaino tekee välillä hyvää. Se, että saatan aloittaa päiväni jo sängyssä Facebook-feedin selaamisella tai sähköpostien tarkistuksella on jo muutenkin siinä rajoilla, että olen koukussa verkkoon. Päätin testata oman addiktioni tason kuluneena kesänä.

Puhelin kiinni ja verkkokielto

Saatuani työni aikataulussa siihen pisteeseen, että voin hyvällä omalla tunnolla aloittaa loman, päätin pitää myös verkkolomaa. En antanut itselleni lupaa tarkistaa sähköposteja kuin maksimissaan kerran päivässä enkä käyttänyt liikaa energiaa Twitterin ja Facebookin selaamiseen ja päivittämiseen. Foursquare ja muut palvelut jäivät helposti myös sivuun.

Sosiaalisen median kouluttajana minun olisi toki täytynyt ajaa itseni kesän aikana sisään myös kesä-heinäkuun vaihteessa ovensa avanneeseen Google+ -palveluun, mutta päätin ehkä hieman itsekkäästikin siirtää sen suosiolla loman jälkeisiin hetkiin. Profiilin avasin, mutta sen enempää en aiheeseen perehtynyt. Sen sijaan lähdin mökille, missä ei ole sähköjä.

Kaksi viikkoa luonnon keskellä ja öitä lukuun ottamatta ulkoilmassa onnistui ilman puhelinta ja internetiä yli odotusten. Maailman uutisia, mm. Norjan surullisia tapahtumia, pystyi seuraamaan hyvin radiouutisten perusteella, eikä huussia maalatessa edes tehnyt mieli tarkistaa, onko jonkin some-uutiskirjeen aihe niin tärkeä, että se pitäisi jakaa Viestintä-Pirittan Facebook-sivulla. Aiheita varmasti oli, mutta sivullani oli tästä huolimatta maininta, että yrittäjä viettää kesälomaa. Tämä kommentti sai yllättävän monta tykkäystä.

Ilman sähköjä oli myös luonnollista pitää puhelin suljettuna – eikä yhtään niin kiireistä asiaa loman aikana tullut, että vastaajani olisi viesteistä täyttynyt. Sähköpostissani oli lomailmoitus, jossa pyydettiin ottamaan yhteyttä tekstiviestillä ja tätä kautta hoitui muutama ennalta sovittu asiakasyhteydenotto. Samalla kun puhelimen avasi vain kerran päivässä pysyivät myös puhelinmyyjät loitolla.

Mielenrauhaa ja voimaa syksyyn

Palasin mökiltä lähes suoraan syksyn ensimmäiseen palaveriin. Samalla aktivoin kännykkäni ja aloitin joitakin päiviä kestäneen sähköpostin purkamisprojektin. Avasin ennen lomaa tekemäni työmuistion ja aloitin työnteon. Mieli oli levollinen ja työskentely tuntui mahtavalta. Huomaan puhkuvani intoa kohti syksyä, joka on täynnä haasteita ja mielenkiintoisia työtehtäviä.

Aion ottaa tästä offline-tilasta tavan, jonka avulla lataan itseni lomanjälkeiseen aikaan. Suosittelen samaa kaikille muillekin viestintäalan asiantuntijoille, sillä hetki, vaikka lyhytkin, erossa kaikista viestintävälineistä tekee todella hyvää.

Jos et onnistunut tänä vuonna, niin kehotan pyrkimään offlineen vaikka seuraavalla lomalla. Maailma ei kaadu siihen, että me pienet ihmiset olemme hetken irti sosiaalisesta mediasta, netistä ja puhelimesta. Ja kuten todettua tuli, maailma ei kaatunut tälläkään yrittäjällä, vaan hänestä tuli entistä ehompi ja energisempi ottamaan vastaan tämän syksyn työhaasteet.

Mukavaa töihin paluuta myös sinulle!

Lisää artikkeleita tältä kirjoittajalta:

Kirjoittajan arkisto

Avainsanat: ,

Yhteistyökumppanit

Gonin/Creative

Keskustele aiheesta "Online – offline – online = Voimaa syksyyn"

  1. Hyvä kirjoitus, hyvine ajatuksineen. Olen samaa mieltä, että kunnon tauko informaatiovirrasta tekee hyvää ja paussi palauttaa energiat päätetyöskentelyyn erinomaisesti. Itsekin pidin yrittäjänä kunnon kuukauden kesäloman ja työmotivaatio on kohdillaan. Verkkotaukoa en pitänyt, mutta suosittelen sitä kyllä. 🙂

    • I love reading these articles because they’re short but infomarvtie.

  2. Kiitos kommentistasi.
    Mielestäni on tärkeää, että myös yrittäjä voi pitää lomaa ja näin rikkoa myyttistä käsitystä siitä, että yrittäjä olisi aina töissä. Vaikka näin periaatteessa olisikin, tuli tänä kesänä osoitettua, että kunnon irtiotto onnistuu joka tapauksessa yrittäjältäkin. Hienoa, että sinäkin lomailit kunnon loman!

    Ja mitä tulee offline-tilaan, niin iPhonen sulkeminen helpotti siinä tilassa pysymistä kummasti!

  3. […] visioita Viestinnällisia uuden vuoden lupauksia Pohjoismaista viestintää sosiaalisessa mediassa Online – offline – online = Voimaa syksyyn! Sometimes at Sometine 2011 Nuoret ja työnjako vastaus sosiaalisen median haasteisiin Työaika vs. […]

  4. […] visioita Viestinnällisia uuden vuoden lupauksia Pohjoismaista viestintää sosiaalisessa mediassa Online – offline – online = Voimaa syksyyn! Sometimes at Sometine 2011 Nuoret ja työnjako vastaus sosiaalisen median haasteisiin Työaika vs. […]

KIRJOITA VASTAUS AIHEESEEN

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi