Blogi on valehtelematta suosikkivälineeni viestinnässä, markkinoinnissa, asiantuntijabrändin rakentamisessa, opiskelemisessa, harrastamisessa ja ostopäätösten tekemisessä.
10+ vuotta kestänyt rakkaussuhde tähän välineeseen on opettanut minulle yhtä jos toista niin ihmisistä kuin blogisovelluksista, -kirjoittamisesta ja -viestinnästä.
Minun tavoitteeni blogatessa on asiantuntijuuteni esille tuominen ja siksi paljastan sinulle nyt tuloksekkaan blogin reseptin.
Suosittelen seuraavaa 4:n portaan metodia työvälineeksi – olipa kyseessä sitten oman organisaatiosi blogi tai yksittäinen kirjoittamasi blogiartikkeli. Kommentoi ja kerro omista kokemuksistasi menestyksekkäästä bloggaamisesta, samalla osallistut tämän reseptin parantamiseen.
Jos taas tavoittelet yhteistyötahoksi ulkopuolista bloggaajaa markkinoidaksesi tuotettanne tai palveluanne, väitän tämän neljän ohjeen setin palvelevan sinua sittenkin:
Organisaatiosi koko blogin tavoite voi esimerkiksi olla vapaaehtoisten määrän kasvattaminen. Tähän tavoitteeseen voit pyrkiä esimerkiksi bloggaamalla jo olemassa olevien vapaaehtoisten hienoista kokemuksista tai voit päästää vapaaehtoiset itse ääneen vierasbloggaajina.
Myös jokaisella yksittäisellä artikkelilla kannattaa olla tarkempi tavoite. Yksi tällainen voi esimerkiksi olla tietyn teatterinäytöksen myyminen yrityksille pikkujoulutapahtumiksi. Tähän tavoitteeseen voisi pyrkiä bloggaamalla vaikka erilaisia ratkaisuja yritysten virkistyspäivien ongelmiin, eikä suoranaisen markkinointitekstin.
Fiksu viestintäihminen paitsi tuntee bloggaajat, myös antaa yhteistyöbloggaajille suuntaa: mitä blogilla tavoitellaan. Et voi laittaa bloggaajalle sanoja sormenpäihin, mutta voit kertoa mitkä asiat ovat tavoitteidesi kannalta tärkeitä.
Miksi tämä on tärkeä porras?
Selkeästi määritelty tavoite antaa blogille sen oikean merkityksen. Tavoitteen avulla pystyt määrittelemään oikeat avainsanat herätteiksi hakukoneita varten.
Aika on rahaa, joten määrää miten kauan aikaa bloggaamiselle on käytettävissä viikottain tai per artikkeli. Tee selkeä toimituskalenteri, joka on kytketty ensimmäisessä kohdassa asettamiisi tavoitteisiin.
Miten järjestät aikaa bloggaamiseen? Toimi järjestelmällisesti ja syystä. Olen Zenton sosiaalisen median koulutuksia vetäessäni huomannut, että moni tarvitsee apua ajanhallintaan sosiaalisessa mediassa, joten lue blogistani lääkkeet ajanhallintaan.
Yhteistyössä olevien bloggaajien aikaa et voi valvoa, mutta senkin suhteen voit tietysti antaa suuntaviivoja ja myös siten välttää kriisejä blogimaailmassa. Perustele bloggaajalle aikataulu ja muut resurssit.
Miksi tämä on tärkeä porras?
Kirkas ajatus käytettävissä olevista resursseista vähentää selvästi päätöntä harhailua ja syntyy parempia tuloksia.
Hyödyt on kyettävä osoittamaan. Kun blogilla on selvä toimintaan kytketty tavoite, pitää tavoitteisiin pääsy myös näyttää.
Valitse 3-5 mittaria, jotka ovat yhteydessä toimintaanne. Älä siis sorru tuijottamaan pelkkää lukijoiden määrää, vaan näytä moniko yritys järjesti pikkujoulut esityksessäsi koska luki blogiasi. Tämähän selviää kysymällä niiltä yrityksiltä mistä he kuulivat paketistasi.
Muista asettaa mittareita yhteistyöblogeillekin.
Miksi tämä on tärkeä porras?
Mikään ei kannusta työkalun käyttöön niin tehokkaasti kuin sen hyötyjen osoittaminen. Hyvät mittarit hoitavat puolustuspuheenvuorot puolestasi. Tietysti myös vaikutukset toimintaanne pitää osoittaa.
Ohjaa lukijaa kohti tavoitteitasi. Laita lukijasi tekemään jotain tavoitteidesi eteen. Sosiaalisen median käyttäjät tottelevat käskyjä hyvin, joten käytä blogeissasi selviä toimintakehotteita. Jos haluat hänen ilmoittautuvan vapaaehtoiseksi, sano se selkeästi ja linkittäen tai käytä jopa ilmoittautumisnappia: Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi.
Rohkaise kanssakäymiseen. Jokainen blogikommentti ja -jakaminen sosiaalisessa mediassa vie tavoitettasi eteenpäin, joten älä unohda rohkaista lukijaasi myös niihin.
Kun lähestyt kanssasi yhteistyötä tekevää bloggaajaa, anna hänelle lyhyitä viestiaihioita lukijoiden ohjaamisesta. Selkeitä toimintaohjeita linkkeineen. Kerro kuitenkin, että hän saa muotoilla viestin omaan kieleensä sopivaksi.
Miksi tämä on tärkeä porras?
Kun osoitat läpinäkyvästi blogilukijalle mitä tavoittelet ja mikä on hänen roolinsa asiassa, kaikki tietävät mistä on kyse.
Henkilökohtaisesti käytän tätä kehystä paitsi blogatessani myös sosiaalisen median tilapäivityksiä tehdessäni. Kun ruokabloggasin aktiivisesti, toivoin markkinointitarkoituksissa lähestyviltä tahoilta oheisen kaltaisia suuntaviivoja.
Avainsanat: bloggaaminen, blogit, sosiaalinen media, tavoitteellisuus, tuloksellisuus
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi
Keskustele aiheesta "Ota tavaksi tavoitteellinen blogi"
Tomi
Reblogged this on Lippu_2.0 and commented:
Tavoitteiden asettaminen ja omien rajoitusten tunteminen on todellakin tärkeää.