Voiko pieni firma ottaa oppia ison yrityksen monikanavaisesta markkinointiviestinnästä? Entä toisinpäin, onko hyvillä sosiaalisen median taidoilla varustetulla startupilla todellista annettavaa pörssiyhtiöiden viestintäosaajille? Nämä kysymykset ovat ajankohtaisia, sillä monessa yrityksessä luodaan tällä erää uusia käytäntöjä digitaalisen viestintäkokonaisuuden hallinnointiin ja luontiin.

Positiiviset esimerkit, tutkimukset ja olemassa oleva osaaminen ovat uudistusten kannalta kriittisiä apuvälineitä. On turvallisempaa kokeilla jotain, mitä joku muukin on joskus toteuttanut onnistuneesti. Usein julkisesti esiin tulevat esimerkit ovat kuitenkin kansainvälisiä suuryrityksiä tai toimijoita omaa toimintakenttää suuremmista yhteyksistä.

Anna kun arvaan, olet joskus kuullut seminaarissa tai koulutuksessa Applea käytettävän hyvänä esimerkkinä brändinrakentamisesta tai design-edelläkävijyydestä. Entä onko korviisi kantautunut klassinen digiviestinnän onnistumis-case tietotekniikkayritys Dellistä? Yritys selätti vakavan maineongelmansa verkossa kartoittamalla heistä kerrottuja negatiivisia tarinoita ja vastaamalla jokaiseen palautteeseen henkilökohtaisesti. Toimenpide edellytti valtavan asiakaspalvelijoille suunnatun sosiaalisen median koulutusohjelman. Yrityksen mainetta rakentavat keskustelut vähenivät toimenpiteen myötä dramaattisesti ja toimenpiteen tulokset olivat kiitettävät.

Tässä kohtaa realismirätti iskee yleensä päin kasvoja. Tässähän on taas kyseessä valtava jenkkifirma, jolla on rahaa, väkeä, loputtomat resurssit ja niin edespäin. Voimmeko todellisuudessa oppia tai saada käyttöömme oikeita vertaistarinoita, suuntaa antavia esimerkkejä vieraasta kulttuurista tai täysin eri kokoluokan yrityksiltä?

Uskon, että kyllä. Isoilta ja aidosti uutta kokeilevilta yrityksiltä voi ottaa oppia oman uudistuksen pohjalle. Kunkin yrityksen tulee joka tapauksessa räätälöidä toimenpiteet omannäköisekseen ja yrityksen todelliseen viestintäkulttuuriin nojaaviksi.

Dellin onnistuminen oli mahdollista, sillä heillä oli valmiiksi suuri asiakaspalveluyksikkö. Toteutus oli Dellille helppo, koska tärkeimmät resurssit olivat valmiina. Esimerkki-casejen tulisikin tarjota ensisijaisesti näkökulmia, inspiraatiota ja pohjia ideoille, ei valmiita kaavoja tai kehikkoja viestintäsuunnitelman pohjalle.

Kun kuulet inspiroivia caseja, voit niiden lisäarvoa omalle työlle pohtia seuraavan kolmen kysymyksen avulla:

  1. Ratkaiseeko esitelty toimintamalli haasteisiin, joiden kanssa itse painimme? Miltä osin? Miltä osin ei?
  2. Mitä suurempaa muutosta toimenpiteillä lähdettiin hakemaan? Onko se linjassa omien tavoitteidemme kanssa?
  3. Miten esimerkki-casen lähestymistapaa voisi pilotoida tai kokeilla pienemmässä mittakaavassa? Miten voisimme kokeilla ideaa pienemmin omassa työssämme?

Inspiroivaa syksyä kaikille!

Syyskuussa on tarjolla mahdollisuus oppia digitaalisen viestinnän parhaista käytännöistä, kun Suomeen saapuu joukko kansainvälisiä sisältöstrategian asiantuntijoita. 11.-13.9.2013 Content Strategy Forumissa eli CS Forumissa yli 30 ammattilaista kertoo kokemuksistaan, onnistumisistaan, käynnissä olevista digitaalisen viestinnän trendeistä ja parhaista sisältöstrategian toimintamalleista kukin omasta näkökulmastaan.  ProCom on tapahtuman yhteistyökumppani.

Lisää artikkeleita tältä kirjoittajalta:

Kirjoittajan arkisto

Avainsanat: , , , ,

Yhteistyökumppanit

Gonin/Creative

Keskustele aiheesta "Parempia caseja, kiitos!"

  1. Inspiroituneena tästä kirjoituksesta bloggasin lisää caseista: http://organisaatioviestinta.com/2013/08/05/miksi-paraskaan-case-ei-riita/

  2. Kiitos Petro, hyvä blogaus!

KIRJOITA VASTAUS AIHEESEEN

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi