Pienen eteläpohjalaisen yrityksen tuote valitaan vuoden valtakunnalliseksi ruokauutuudeksi. Uutinen ylittää kynnyksen ainakin maakuntalehteen ja alan ammattijulkaisuihin.
Toimitusjohtaja on taatusti innoissaan medianäkyvyydestä, joka tuo yleistä myönteistä julkisuutta yritykselle ja tuotteille. Vielä innostuneempi hän on todennäköisesti kuitenkin suorasta kanavastaan tuotteensa potentiaalisiin ja todellisiin ostajiin, asiakkaisiinsa.
”Sosiaalisessa mediassa voimme kohdata kuluttajat suoraan. Se on muuttanut valtavasti viestintää”, toimitusjohtaja Barbara Kankaanpää toteaa lehtihaastattelussa.
Pieni yritys voi Kankaanpään mukaan saada ”ison äänen aikaan sosiaalisen median avulla”. Ja lisää vielä, että fanien avulla hyvä sana kulkee nopeasti ympäri Suomen.
Kun yritykset – pienetkin yritykset ja jopa kehäkolmosen ulkopuolelta – voivat sosiaalisen median avulla olla suoraan kontaktissa asiakkaisiinsa ja saavat viestinsä läpi haluamassaan muodossa, mikä rooli jää tiedotusvälineille ja pyöritelläänkö toimituksissa vain peukaloita, kun ei kukaan enää järjestä tiedotustilaisuuksia eikä lähetä lehdistötiedotteita. Näinköhän?
Vaikka perinteiset tiedotustilaisuudet ovat vähentyneet, toimitusten saama tiedon määrä ei ole suinkaan vähentynyt. Toimittajat seulovat päivittäin valtavaa määrää sähköposteja, tiedotteita, keskustelupalstoja, yritysten www-sivuja ja some-kanavia. Online-viestinnän kulta-aikana toimitukset kamppailevat verisesti niin toistensa kuin ennen kaikkea ameebamaisesti vellovan ja turpoavan sosiaalisen median kanssa.
Kun viestinnässä tuntuu tärkeimmältä kertoa jotain ensimmäisenä ja kertoa se lyhyesti – mielellään tekstiviestin mittaisena minisähkeenä tai twiittauksena – viestien määrä kasvaa aivan käsittämättömäksi. Samaan aikaan yksittäisen uutisen elinkaari lyhenee lyhenemistään. Klik, nyt olemme lehti.fi:n ykkösuutinen… ja klik, nyt tilalle tupsahti jo uusi uutinen. Olikohan meidän kannaltamme tärkein lukija juuri tiedon ulottuvilla? Vai onko hän niin fiksu, että googlettaa meidät joka tapauksessa?
Elämme viestinnässä vaihetta, jossa sosiaalisen median hallitseva yritys nappaa suurimman jyvän ja pulleimman rusinan. Mitä pienempi yritys, sitä suuremmin se voi hyötyä tavoittaessaan kiinnostuneen kohderyhmänsä suoraan areenalla, jonne asiakas tulee itse oma-aloitteisesti.
Pieni eteläpohjalainen elintarvikeyritys on napannut sosiaalisesta mediasta oman kultajyvänsä. Kaiken informaatiohötön ja online-hypetyksen keskellä voin vain kuvitella, millaisen keitaan sekä tietoa janoava asiakas että viestintään paneutunut yrittäjä löytävät suorasta vuoropuhelusta.
Ja toimittajathan kiinnostuvat kiinnostavista yrityksistä. Eli hyvää somestrategiaa voi seurata jouhevasti toimiva mediastrategia ja -näkyvyys. Kunhan muistaa, että klik, nyt olemme ykkösuutinen… ja klik, nyt paikan nappasi joku toinen.
Avainsanat: asiakaskontaktointi, sosiaalinen media
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi
Keskustele aiheesta "Pieni yritys napsii somejyvät"
Katri Tanni
Hyvä kirjoitus Sanna. Kyllä uutisvirta etenee nopeasti. Toisaalta, aina jää tekemisestä digitaalinen jalanjälki ja se kannattaa hyödyntää. Uutisella voi olla arvoa myöhemminkin, vaikka päivän uutisvirrassa asiat menevät nopeasti ja uutinen ’vanhenee’. Nyt puhutaan sisältöstrategiasta: mitä kannattaa julkaista, missä, miten ne linkittyvät yritykseen, miten kohderyhmät tavoitetaan jne. Yrityskset ovat, halusivat tai eivät, mukana julkaisubusineksessa. Tässä yksi allekirjoittaneen tuottama sisältö avaamaan ajattelua: http://www.slideshare.net/Sisaltostrategia/uusi-suunta-sisaltostrategialla
Sanna Männikkö
Moi Katri. Joo totta se, että muistijälki löytyy myöhemminkin eikä siten koko ajan tarvitse olla on line. Tuo julkaisubusiness-ilmaus on hyvä kaikille yrityksille. Olen sen kuullutkin mm. jonkin ison yrityksen tj:n suusta.
Jan Ole
Tämä tuli jokseenkin sopivaan aikaan tämä kirjoitus. Nimittäin juuri viime lauantaina löysin sen kelvollisen grillimakkaran ihan vaan kaupan makkararivistöstä, eikä yhtään tarvinnut kuikuilla some-medioihin. Useampi kesä tässä on vierähtänyt tän jonkinasteisen ongelman kanssa. Kait minusta tulee nyt sen makkaran vankkumaton kannattaja.
Keskeistähän varsinkin pienille yrityksille on hyvä kannattavuus ja olen edelleen sitä mieltä, ettei some-touhut lineaarisesti tuottoja lisää suhteessa näkyvyyteen.
Barbara Kankaanpää
Kiitokset hienosta kolumnista. Olen todella otettu, kun sain vähän lisäoppia siihen, mistä oikein onkaan kysymys :-D. Some-markkinointi oli aivan uutta ja somejyvätkin samoin. Rehellisesti sanoen edustan niin pientä yritystä, että taitaa olla niitä ainoita vaihtoehtoja käyttää sosiaalisen median väyliä markkinoinnissa. Toisaalta omien www-sivujen kautta tullut palaute ei muuhun ohjaakaan…keskustelu VALO 24h-tuotteiden käyttäjien kanssa on ehkä sitä parasta palautetta/kommunikaatiota mitä voi saada…usein olen ihmetellyt, miten aktiivisia ja innostuneita jotkut kuluttajat ovatkaan.
Olen useasti yrittänyt myös sitä perinteisempää väylää…lähetellyt niitä lehdistötiedotteita. Viimeksi, kun tuli voitto ”Vuoden 2012 tähtituote” – kilpailusta, lähetimme tiedotteen noin 200 :lle tiedotusvalineelle. Harva oli kiinnostunut meistä! Ymmärrän toki, että on vaikea erottua harmaasta massasta, vaikka voittaakin teollisesti valmistettujen elintarvikkeiden ” Jussi-palkinnon”. Eipä ollut yhdessäkään sanomalehdessä ” viikon ruokapalstalla” ( joka usein on torstaina) minkäänmoista mainintaa koko asiasta. Olisin kyllä odottanut, että Helsingin Sanomat olisi edes maininnut asiasta. Lehtiä tuntuu kiinnostavan aivan eri asiat…ruokapalstat on miinoitettu melkeen poikkeuksitta kaikella muulla kuin kotimaisella ruualla…mikähän kansainvälinen trendi nyt onkaan taas menossa.!!! Mutta kuluttajat Suomessa ovat silti kiinnostuneita ruuan alkuperästä, lähiruuasta ja pienyrittäjien tekemisistä. On aivan hämmästyttävää, miten pienet erikoiskaupat ovat lisääntyneet kautta Suomen.
Kiitokset siis Suomalaisille ruokakuluttajille. Vaikka ei lehdet viitsikkään kirjoittaa meistä pienistä yrityksistä ja meidän upeista tuotteistamme, kuluttajat ovat ottaneet ohjat ainakin osittain omiin käsiinsä. Kuluttaja haluaa olla suoraan tekemisissä ruoan tuottajan kanssa. Me pienet yritykset olemme tästä kehityksestä enemmän kuin onnellisia.
VALOisaa kesää kaikille, Barbara Kankaanpää ( se innoissaan oleva toimitusjohtaja)