Puhumisen taidon pitäisi olla itsestäänselvyys meille viestinnän ammattilaisille. Valitettavasti totuus on toisenlainen. Juuri vaikuttavan puhumisen taito meiltä uupuu, niin kuin useilta suomalaisilta johtajilta ja poliitikoiltakin.  Väitän, että hyvät puhujat menestyvät keskivertoa paremmin tässä bisneksessä.

Joka kerta, kun tapaan kaunista puhetta tuottavan viestintäihmisen, sellaisen kuin esimerkiksi LVM:n viestintäjohtaja Taina Pieski, antaudun ihailemaan. Tainan viestintä on selkeää ja artikulaatio moitteetonta. Taina pyytää kohteliaasti puheenvuoronsa ja käyttää sen siten, ettei kuulija väsy tai joudu ponnistelemaan viestin ymmärtääkseen. Sellaisiksi puhujiksi meidän kaikkien pitäisi yltää.

Kohta se on ohi!

Sydän tykyttää ennen puheenvuoroa, jos pöydän ympärillä on arvovaltaisia vaikuttajia.  Epävarmuus ryntäilee vatsassa satapäisen yleisön edessä. Kuulostaa tutulta? Puhumisen pelko on yllättävän monen vaivana.

Itselleni käy niin, että puhe on valmisteltu, mutta kun hetki koittaa, oikaisen puheeni puoleen siitä, mitä olin aikonut sanoa. En muista sisältöä, koska maaliin pitää äkkiä päästä. En osaa täysin hyödyntää minulle suotua mahdollisuutta.

Suomalaisissa kouluissa ei edelleenkään tarpeeksi rohkaista esiintymään. Kärjistäen: tullakseen jo nuorena luontevaksi esiintyjäksi, pitää valita ilmaisutaidon erikoiskoulu. Positiivisen palautteen antaminen ei sekään ole meille suomalaisille luontevaa. Mielummin lausutaan kriitiikkiä. Sen kun kuvitellaan yleisesti tarkoittavan älykkyyttä.

Tunnista kuulijoittesi tunteet

Teologian tohtori, puhekouluttaja Juhana Torkin mukaan ennen puheen kirjoittamista tarvitaan puolisen tuntia orientoitumisaikaa. Tähän kannattaa satsata, sillä yleisön tunteminen on avain onnistuneeseen puheeseen. Torkin neuvot noudattavat ikivanhaa Aristoteleen kaavaa Patos-Etos-Logos.

  1. Ihan ensimmäiseksi mieti, mistä olet kuulijoillesi kiitollisuudenvelassa. Keksiminen ei näinä aikoina ole kovin vaikeaa, tarvitsemmehan omaan menestykseemme aina muita.
  2. Seuraavaksi mieti, mitä kuulijasi pelkäävät. Näinä yt-neuvotteluiden aikoina ole vaikea keksiä pelonaiheita. Käännä siis katseesi omasta pelostasi kuulijoihin. Samalla kun arvostat kuulijoitasi, sitoutat heidät kuuntelemaan.
  3. Mieti tämän jälkeen, mistä kuulijasi tuntevat ylpeyttä. Lapsi odottaa, että äiti huomaa siivotun huoneen ja pettyy, jos äiti keskittyy viemättömiin roskiin.

Puhu siitä, mikä on sinulle tärkeää

Poliitikkojen puhetta vaivaa usein ylimielisyys ja piittaamattomuus yleisöstä. Jos ministeri tulee opiskelijajoukon eteen päivittelemään myöhässä olevia junia, ministeri ei saa pisteitä. Häntä kuljettaa musta auto.

Poliitikkojen ja meidän viestijöiden puhetta vaivaa usein innottomuus. Ollaan asiallisia, mutta keho paljastaa, jos aihe ei sykähdytä. Torkin mukaan oikeastaan kaikki olennainen tapahtuu ns. rivien välissä. Puhu siis siitä, mikä sinulle itsellesi on tähdellistä.

Kasvojen ilme siirtyy toisiin ihmisiin solutasolla. Mieti, mistä olet viime aikoina ollut innostunut. Käytä sitä hyväksesi puhuessasi. Mitä itse pelkäät? Jos puhuminen ihan itsessään pelottaa, niin ”anna sudelle tassua”. Toisin sanoin, mene kohti pelkoasi. Oman tunnetilan  voi myös kertoa kuulijoille. Huumori auttaa.

Käytä yksityiskohtia taitavasti

Hyvä puhe sisältää korkeintaan kolme pääviestiä. Seuraavana aamuna kuulija muistaa ehkä yhden. Minkä yhden lauseen toivot kuulijoiden muistavan? Kirjoita ja lausu se niin, että siitä saa näppärästi 140 merkin twiitin. Väännä teesisi siten, että 15-vuotiaskin ymmärtää. Luota selkeyteen ja lyhyisiin lauseisiin. Tyylin suuri hyve on selvyys, sanoi Quintilianus.

Ja vielä yksi vinkki Torkilta: Minkä omakohtaisen tarinan voisit kertoa vahvistaaksesi sanomaasi? Kuulijan korva herkistyy, jos kuvailet tapahtumaa elävästi yksityiskohtia paljastaen.

”Tuulisena isänpäivänä, sillä aikaa kun pinaattipiirakka kypsyi uunissa, kirjoitin Pilkunpaikkaan blogin siitä, mitä itse pelkään.”

ProComissa järjestetään väittelykoulutus 30.1.2014. Lisätiedot ProComin koulutussivulta.

Lisää artikkeleita tältä kirjoittajalta:

Kirjoittajan arkisto

Avainsanat: ,

Dr Melgin is CEO of ProCom – The Finnish Association of Communication Professionals. Twitter: @elinamelgin

Yhteistyökumppanit

Gonin/Creative

Keskustele aiheesta "Puhu päin pelkoasi"

  1. Elina, kiitos kauniista sanoistasi. Nolostuttaa ihan 🙂 Samalla voin suositella puheviestinnän opintoja kaikille viestinnän ammattilaisille. Sitä kautta saa loistavia vinkkejä myös johdon esiintymissparraukseen. Mainio idea Procomilta järjestää väittelykoulutus. Kyse on varmaan argumentointitaitojen valmennuksesta. Niitä taitoja tarvitsemme kaikki arjessa.

KIRJOITA VASTAUS AIHEESEEN

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi