Maailmassa, jossa melkein kaikki on mahdollista, arvojen merkitys korostuu. Mikä on niin tärkeää, että sitä kannattaa edistää? Arvokeskustelun herättelyssä meillä viestijöillä on tärkeä rooli, jota ei voi ulkoistaa vastuullisuusviestinnän osastolle.
Kestävän viestinnän tehtävä on linkittää yrityksen kaikki toiminta kiinni yhteisiin arvoihin.
Jos asiaa ajatellaan yrityksen näkökulmasta, yrityksellä ei yksinkertaisesti ole tulevaisuutta, jos sillä ei ole arvoa tai merkitystä kellekään muullekaan. Arvo voi olla pieni ja arkipäiväinen, kuten kenkälusikalla. Se auttaa livauttamaan jalan kenkään. Merkitys voi olla myös arkipäiväinen ja suuri, kuten Dr. Koert van Mensvoortilla.
Hollantilainen Mensvoort kutsuu itseään sekä filosofiksi, taiteilijaksi, innovaattoriksi että akateemikoksi. Hän luo erilaisia skenaarioita siitä, miten luonto muuttuu ihmisen mukana. Kun luonto nyt täyttyy ihmisistä ja muovikasoista, voisiko älyteknologiaa hyödyntää niin, että maapallolla elely olisi kaikille vähän mukavampaa? Mensvoortin ajatukset ovat ennen kaikkea riemuvoitto yksilölle ja arkea helpottavalle designille. Hänen ideapankistaan ovat peräisin nanoviini, jonka maun voi säätää mikroaaltouunissa, ja in vitro -liha, syötäväksi tarkoitettu lihamassa, joka kasvaa putkilossa. Kuulostaa kammottavalta, mutta jokin Mensvoortin ajattelussa kutkuttaa yhteiskuntatieteilijän sydäntä.
Mensvoortin päässä syntyivät myös rauskutennarit, jotka sai tilata netistä mieleisikseen kustomoituna. Tilaaja sai valita kymmenistä eri värivaihtoehdoista, pilkuista ja raidoista mieleisensä ja jäädä odottelemaan tilauksen mukaan kasvatettua rauskua, jonka selkänahasta tennarit tuotettaisiin. Rauskutennareita tilattiin yli 10 000 kappaletta. Tietenkin ihmiset raivostuivat, ja lopulta (lavastetut) luonnonsuojelijat murtautuivat yrityksen tiloihin ja vapauttivat geneettisesti kasvatetut rauskut mereen. Lopulta Mensvoort ja tiimi paljastivat kampanjan huiputukseksi.
Mensvoortin ajatus oli laittaa ihmiset pohtimaan paitsi suhdettaan eläimiin kuluttajana myös bioteknologian mahdollisuuksia. Siinä hän varmasti onnistui. Mitä enemmän teknologia tarjoaa mahdollisuuksia luonnon muokkaamiseen, sitä tärkeämpää meidän on pohtia, mikä merkitys valinnoillamme on. Kestävän viestinnän tehtävä on paitsi kaivaa näitä merkityksiä esiin, myös synnyttää monitahoista vuorovaikutusta ja luoda uusia merkityksiä.
Rauskutennariprojekti on esimerkki ravisuttelevimmasta päästä siitä, miten yhteiskunnan piileviä arvoja voi tehdä näkyväksi. Jos on ok ostaa 20 eurolla maapallon toisella puolella tuotetut nahkatennarit ilman tunnontuskia, onko tekopyhää raivostua rauskujen geenijalostamosta?
Ethän kuitenkaan vielä ala suunnittella uusia rauskutennareita. Tässä vinkkejä siihen, millaisia muita keinoja voi käyttää hyväkseen kestävän viestinnän rakentamisessa.
*) Otto Scharmer: Leading from the Emerging Future. From Ego-System to Eco-System. www.ottoscharmer.com/publications/books
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi