On rauhallinen aamupäivä amerikkalaisessa pikkukaupungissa. Istun tietokoneeni ääressä valmiina osallistumaan viestintäammattilaisten verkoston IABC:n järjestämään online-seminaariin Creating a job search strategy. Puhujana on yhdysvaltalainen head hunter Angee Linsey.
– Me viestintäihmiset olemme usein loistavia kertomaan yrityksemme visiosta ja tavoitteista, mutta huonoja puhumaan itsestämme, hän aloittaa esityksensä.
Linsey voi hyvin käyttää sanaa me, sillä hän on työskennellyt yli puolet urastaan viestinnän johto- ja konsulttitehtävissä. Vasta myöhemmin hän on siirtynyt rekrytoimaan viestinnän ammattilaisia yritysten palvelukseen.
– Työnkuvan pirstaleisuuden vuoksi viestinnän ammattilaisten on usein yllättävän vaikeaa kertoa selkeästi omista uratavoitteistaan, vahvuuksistaan ja saavutuksistaan. Näiden asioiden selkeä viestiminen on kuitenkin tärkeää etenkin työnhakutilanteessa, hän sanoo.
Työnhaussa Linsey peräänkuuluttaa järjestelmällisyyttä ja päämäärätietoisuutta. Kuten mille tahansa projektille, myös työnhaulle tulisi tehdä selkeä suunnitelma. Viestinnän ammattilaisille se ei ole edes vaikeaa, sillä hyvä työnhakusuunnitelma muistuttaa pääpiirteiltään hyvää viestintäsuunnitelmaa.
Creating a job search strategy -seminaari järjestettiin 8. syyskuuta 2011. Kuva: Laura Niemi
Työnhakusuunnitelman keskeisenä tavoitteena on kiteyttää omat tavoitteet ja vahvuudet sellaiseen muotoon, että ne on helppo kertoa muillekin.
– Vasta, kun tavoitteemme ovat meille itselle selkeitä, muut pystyvät auttamaan meitä niiden saavuttamisessa, Linsey muistuttaa.
Linsey nimeää 10 asiaa, joita niin viestinnän kuin muidenkin ammattilaisten kannattaa pohtia ennen työnhaun aloittamista. Työnhakusuunnitelmaan kirjataan nykytilanne, työnhaun tavoitteet, tavoitteet uudelle työlle, kohderyhmä, pääviestit, työnhaun välineet, verkostoituminen, resurssit, aikataulu ja tulosten arviointi (Tarkemmin työsuunnitelman sisältö löytyy jutun lopusta.).
Angee Linseyn mukaan työnhakusuunnitelma on elävä ja päivittyvä työväline. Sen tekeminen on hyödyllistä silloinkin, kun työnhaku ei juuri ole ajankohtaista. Suunnitelma antaa hyviä eväitä esimerkiksi kehityskeskusteluita varten. Lisäksi se selkeyttää uraan liittyvien valintojen, kuten koulutukseen hakeutumisen tai verkostojen rakentamisen, tekemistä.
Ennen varsinaisen työnhaun aloittamista suunnitelman pohjalta on helpompi ideoida ja arvioida omia mahdollisuuksia myös ystävien ja kolleegojen kanssa. Usein nämä keskustelut tuovat suunnitelmaan tuoreita näkökulmia ja urapolkuja, jotka voivat itseltä jäädä kokonaan huomaamatta.
Angee Linsey lopettaa esityksensä muistuttamalla vielä, kuinka tärkeitä henkilökohtaiset kontaktit ovat työnhaussa. Hän kehottaa huolehtimaan verkostoista erityisesti silloin, kun työnhaku ei ole ajankohtaista.
– Sitäkin varten kannattaa muuten tehdä suunnitelma, hän naurahtaa lopuksi.
Seminaari päättyy, mutta jään vielä ajatuksissani istumaan vielä koneeni ääreen. Millainen on minun visioni tulevaisuuden työstäni?
Tätä pohtien ja aurinkoisia syyspäiviä USA:sta toivottaen
TYÖSUUNNITELMAN SISÄLTÖ
1. Nykytilanteen arviointi
Ennen kuin määrittelet uratavoitteesi, on tärkeää arvioida missä olet nyt.
2. Työnhakuprojektin tavoitteet
Suunnitelman tulee tukea pitkäntähtäimen uratavoitteitasi. On tärkeää, että kiteytät työnhaun päämäärän itsellesi.
3. Tavoitteet uudelle työlle
Visioi rohkeasti minkälaista työtä haluat tehdä tulevaisuudessa.
4. Kohderyhmä
Määrittele ketkä tuntemasi ja verkostoissasi olevat ihmiset voivat auttaa sinua työnhaussa.
5. Pääviestit
Kiteytä kohderyhmäkohtaiset pääviestit, jotka auttavat sinua kertomaan itsestäsi kuulijan kannalta oleelliset asiat.
6. Työnhaun välineet
Selvitä mitä välineitä tarvitset työnhakua varten.
7. Yhteydenotot ja verkostoituminen
Pyri saamaan aikaan hyviä keskustelutilanteita. Ne johtavat parhaaseen lopputulokseen. Muista myös informoida tilanteesi muutoksista niitä henkilöitä, joita tapaat.
8. Resurssit
Työnhaku ei välttämättä vaadi rahaa, mutta se vie aikaa. On hyvä pohtia tarvittavia resursseja etukäteen.
9. Aikataulu
Konkreettinen aikataulu auttaa sinua pysymään tavoitteessasi.
10. Onnistumisen arviointi
Ja kuten viestintäsuunnitelmassakin, myös työnhakusuunnitelmassa tulee onnistumista arvioida rehellisesti niin projektin aikana kuin jälkeen
Lähde: IABC:n seminaari Creating a job search strategy 2011, Angee Linsey, Linsey Careers
Avainsanat: työnhaku, työnhakusuunnitelma
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi
Keskustele aiheesta "Ryhtiä työnhakuun viestintäihmiset"
Hanna Takala (@hannatakala)
Näin se on, vaikka työnhaku ei olisikaan ajankohtaista nyt, niin se oma ura mielessä kannattaa toimia vaikkapa sosiaalisessa mediassa. Niin päälleliimatulta kuin sana ”henkilöbrändi” kuulostaakin, se ei ole koskaan ollut niin ajankohtainen ja tarpeellinen kuin mitä se on nyt. Ihan kaikilla aloilla olisi syytä keskittyä tekemään töitä oman tulevaisuuden työllistymisen eteen, vaikka oma nykyinen työpaikka olisikin kestävissä kantimissa.
Laura
Totta. Ja itselleni ehkä isoin oivallus oli se, että monia uraan liittyviä valintoja voi tehdä jo silloin, kun ei ole vaihtamassa työpaikkaa. Helposti sitä tekee esim. koulutus-/kurssivalintoja sen perusteella, mikä auttaa ja hyödyttää minua juuri tällä hetkellä. Sen sijaan pitäisikin osata katsoa vähän pidemmälle ja miettiä, mikä osaaminen auttaa minua saavuttamaan tavoitteeni tulevaisuudessa. Ja huh, tuo tavoitteiden selkeyttäminen onkin sitten se haasteellisin osio 🙂
Sosiaalinen media työnhaussa | Pearltrees
[…] Ryhtiä työnhakuun viestintäihmiset – Viestijät. On rauhallinen aamupäivä amerikkalaisessa pikkukaupungissa. Istun tietokoneeni ääressä valmiina osallistumaan viestintäammattilaisten verkoston IABC:n järjestämään online-seminaariin Creating a job search strategy. Puhujana on yhdysvaltalainen head hunter Angee Linsey. – Me viestintäihmiset olemme usein loistavia kertomaan yrityksemme visiosta ja tavoitteista, mutta huonoja puhumaan itsestämme, hän aloittaa esityksensä. Linsey voi hyvin käyttää sanaa me, sillä hän on työskennellyt yli puolet urastaan viestinnän johto- ja konsulttitehtävissä. Vasta myöhemmin hän on siirtynyt rekrytoimaan viestinnän ammattilaisia yritysten palvelukseen. – Työnkuvan pirstaleisuuden vuoksi viestinnän ammattilaisten on usein yllättävän vaikeaa kertoa selkeästi omista uratavoitteistaan, vahvuuksistaan ja saavutuksistaan. […]