Viestinnän ammattilaisten työ on muuttunut etenkin viimeisen 15 vuoden aikana. Työn muuttuessa myös tavoitteet ja mittarit ovat menneet uusiksi. Tai pikemminkin, kun tavoitteet ovat muuttuneet, on työkin muuttunut ja tapa mitata sitä.

Joskus tiedottaja osoitti onnistumisensa kertomalla esimiehelleen, montako tiedotetta oli vuoden aikana lähetetty ja montako tiedotustilaisuutta järjestetty. Riitti, kun suoritti ja suorittamista mitattiin.

Sen jälkeen alettiin pohtia, millaisia tuloksia näillä tiedotteilla ja tiedotustilaisuuksilla saadaan aikaiseksi. Alettiin mitata tiedotteen läpimenoa mediassa, eli mediaosumien määrää, kenties jopa sisältöä ja sävyä.  Sisäisessä viestinnässä mitattiin henkilöstön tyytyväisyyttä. Viestijät mapittivat tohkeissaan mediaosumia ja toivoivat, että henkilöstö olisi sisäiseen viestintään edes hitusen tyytyväisempi kuin edellisvuonna. Tärkeitä mittareita nämä toki edelleenkin.

Viestintäammattilaiset ovat aina halunneet päästä kulmahuoneisiin ja johtoryhmään vakuuttaamaan, että viestintä on strateginen työkalu. Niinhän se onkin strateginen työkalu, mutta kun leikepinot eivät päättäjille riitä perusteeksi.

Jotta viestintäammattilaiset nostetaan johtoryhmään ja viestintä strategiseksi työkaluksi, täytyy viestintää kyetä myös mittaamaan strategisella tasolla.

Viestintäammattilaisten täytyy uskaltaa asettaa omat tavoitteensa riittävän ylös. Ei riitä, että mitataan pelkästään medialeikkeiden määrää, vaan pitää mitata, mitä ne leikkeet saavat aikaiseksi: nouseeko osakkeen arvo, saadaanko haluttuja kauppoja aikaiseksi useammin, saadaanko rekrytoitua kovatasoisia ammattilaisia haastavassa rekrytilanteessa, paraneeko asiakasuskollisuus, viihtyvätkö työntekijät talossa entistä pidempään jne.

Mitään ei kannata kuitenkaan mitata ilman, että tavoite on selvillä. Tässä viestintäjohtaja tarvitsee muun johdon apua. Viestintä ei voi yksin keksiä, mihin suuntaan kippoa ollaan viemässä. Viestintä ei voi myöskään olla yksin vastuussa siitä, että asiakasliideistä saadaan uusia asiakkaita, muutenhan myynnin työ olisi merkityksetöntä. Viestintä ei myöskään yksin voi olla vastuussa siitä, että henkilöstö viihtyy, muutenhan esimiesten työ olisi samantekevää.

Parhaimmat viestinnän menestystarinat syntyvätkin tilanteissa, joissa viestintä pelaa saumattomasti yhteispeliä muun johdon kanssa kohti yhteistä tavoitetta. Kun viestintä ja muu orkesteri onnistuvat, se ei näy pelkästään leikkeiden määrässä, se näkyy viivan alla.

Lisää artikkeleita tältä kirjoittajalta:

Kirjoittajan arkisto

Avainsanat: , , ,

Kirjoittaja on johtava viestintäkonsultti, osakas viestintätoimisto Drumissa ja on toiminut erilaisissa viestinnän tehtävissä yli 20 vuoden ajan. (Kuva: Lari Heikkilä)
Twitter: @Susanna_I

Yhteistyökumppanit

Gonin/Creative

Keskustele aiheesta "Suorittamisesta vaikuttamiseen"

  1. Kiitos osuvasta kirjoituksesta!
    Kuvauksen viestinnästä strategisena työkaluna muuttaisin vahvemmaksi: viestintä on strategisen johtamisen ydintä. Mitä enemmän organisaation toiminta rakentuu asiantuntijoiden osaamiselle, sitä tärkeämpää on vuorovaikutus ja ihmisten tunnetilat.
    Tämän jos tajuaa, ymmärtää myös viestinnän olevan keskiössä ja haluaa pyytää apua viestinnän ammattilaisilta. Silloin aukeaa myös avara näkymä viestinnän mittaamiseen, kuten kirjoituksessa kuvataan.
    P.S. Jos viivan alla näkyisi toteutuneen tuloksen rinnalla, mikä tulos olisi voinut olla, jos viestintä olisi ollut hyvin hoidettu, hallituksetkin kiinnostuisivat aivan eri tavoin viestinnästä.

  2. Erittäin osuva kirjoitus. Asiaa vuodesta 2003 tutkineena sanoisin problematiikan olevan sen, että viestintä on liian monesti oma siilonsa, jonka tavoitteet eivät ole synkronissa organisaation tavoitteiden kanssa. Toinen, nimenomaan mittaamiseen liittyvä ongelma on, että viestintä monessa tapauksessa ”vuotaa” niin moneen eri suuntaan, että (liike)toiminnan tulosten ja viestinnän tulosten yhteyttä ei voida yksiselitteisesti osoittaa. Korrelaatioita toki löytyy.

  3. Kiitos molemmille kommenteista! Sinimaarialle sanoisin, että olen tismalleen samaa mieltä. Olenkin monesti sanonut, ettei viestinnällä pelkästään tueta johtamista, vaan viestintä ON johtamista ja johtaminen on viestintää. Ei ole hyvää johtamista ilman viestintää eikä päinvastoin.

KIRJOITA VASTAUS AIHEESEEN

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi