Joukkoja johdetaan esimerkin avulla. Tavoitteisiin pääsemisessä täytyy jokaisen yksilön pysytellä yhteisessä rintamassa. Etenkin pahassa paikassa pitää kaikkien tehdä, kuten käsketään. Muuten ei voiteta. Edellä mainittu tuo mieleen sota-ajan, eikö vain? Mutta samalla siinä kaikuu jotakin perin tuttua.
Voisiko sama viesti liittyä yrityksen strategian jalkautukseen? Kyllä vaan. Merkittävä osa yritysten viestinnän käsitteistä pohjaa edelleen armeijan johtajuusmetodeihin.
Strategiaa ei tehdä vain yrityksen hallitustasolla. On viestintästrategiaa, markkinointistrategiaa, sisältöstrategiaa ja jakelukanavastrategiaa. Kun Sonera suunnitteli uusinta sissimarkkinointikampanjaansa, strategiaan kuului sitouttaa asiakaspalveluihmiset vastaamaan kyselyihin tietyllä tavalla. Hauskanpidossa unohtui yrityksen lupaus oikeasisältöiseen tiedonjakoon. Hypetyksen hurmassa tiimissä ei enää muistettu, että yrityksen menestyvä liiketoiminta perustuu asiakkaiden luottamukseen.
ProCom tuomitsi Soneran kampanjan siksi, että siinä sorruttiin kuluttajien harhautukseen. Lausunto otettiin kiitoksella vastaan viestijöiden ja median parissa.
ProCom liputtaa viestinnän osaamisen puolesta. Viestijän tulee tietää, mitä yrityksessä tapahtuu. Viestintä on juuri se paikka, jossa pitää aina puhua totta. Viestijä voi myös osallistua ja sitoutua, mutta hän ei saa hurahtaa sillä tavalla, että unohtaa ammattiroolinsa.
Tietämättömyys on eri asia. Soneran tapauksessa hälyttävää oli se, ettei viestintä eivätkä tietoturvaihmiset omien sanojensa mukaan tienneet, mitä firmassa puuhailtiin. Tietämättömyys on hyvä excuse. Se on toiminut kilpenä Marimekon plagiointiselittelyssä, vaikka kuluttajat epäilevät sitä verhoksi. Samat muotoilijat eivät voi samaan aikaan tietoisesti suojella firman kukkaa ja raitaa, jos he kopioivat ulkomaalaisten satukirjojen fantasiametsiä.
ProCom halusi lausunnollaan alleviivata, että viestinnän ammattilaista sitovat samankaltaiset eettiset ohjeet kuin esimerkiksi journalisteja. Toimittaja ei voi kirjoittaa ilman, että hän on tietoinen työtään koskevista säännöistä. Satiirin tyylilajissakaan ei saa jymäyttää lukijaa.
ProCom valvoo alan rikkomuksia. Ilokseni voin kertoa, ettei Suomessa ole havaittu viimeisten vuosikymmenten aikana sellaisia tapauksia, joissa ProComin jäsen olisi jouduttu erottamaan. Parista harvinaisesta tapauksesta voi lukea alan historiasta Vuosisata suhdetoimintaa (2012).
Viestijän eettisten sääntöjen ensimmäinen kohta koskee rehellisyyttä. Ison firman palveluksessa ollut konkari voi hymyillä vinosti: mitä ihmettä se muka tarkoittaa yrityksessä, jonka perustehtävä on tuottaa osakkeenomistajilleen voittoa ja ylläpitää mahdollisimman houkuttelevaa yrityskuvaa? Siinäpä jokaiselle viestintäihmiselle pohdittavaa, viikon jokaisena päivänä.
Rehellisyyden periaate viestijän eettisissä ohjeissa koskee ennen kaikkea suhtautumista moraaliin. Rehellisyyden vaade edellyttää kriittistä, silti myönteistä asennetta. Vaikka viestijä toimii yrityksen palveluksessa, kaikkeen ei tarvitse taipua. ”Se on hyvä myyntimies, myisi vaikka mummonsa”, ei kuulu viestijän rooliin. Hyvä tiedottaja on paremminkin se, joka muistuttaa, että joukossa tyhmyys tiivistyy.
Viestijän tulee olla kansalaisrohkea. Jos sinua pyydettäisiin tekemään jotakin eettisesti väärää, tekisitkö? Kaikkea ei tarvitse totella.
Sodassakin sankareiksi halusimme lopulta nostaa ne yksilöt, joita ohjasivat korkean etiikan päämäärät. Hyvä sotilas on se, joka kunnioittaa vihollistakin ihmisenä.
Niin viestijä kuin jokainen työntekijä on myös kansalainen eli kuluttaja itsekin.
Avainsanat: eettisyys, johtaminen, kansalaisrohkeus, moraali, sissimarkkinointi, strategia, viestintä
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi
Keskustele aiheesta "Tee niin kuin käsketään?"
Johanna Hurmerinta (@FinJonna)
Elina, sinulla on sana hallussa. Tämäkin blogikirjoitus on antoisaa luettavaa.
Elina Melgin
Kiitos Johanna. Paljastan tässä, että tekniikka on uusi: ajatuksen pitää olla niin kirkas ja yksinkertainen, että itse postausteksti syntyy maksimissaan tunnissa. Huomattava ero tutkimustekstin tuottamiseen.
Veera Sydänmaanlakka (@VeeraSydan)
Hyvän tiedottajan pitää olla rohkea. Kiitos hyvästä tekstistä!