Visuaalisen tarinankerronnan ja viestinnän rooli verkkoviestinnässä kasvaa jatkuvasti. Kirjoitin viime vuoden lopulla bloggauksen, jossa koitin tähyillä tulevaan ja listata, mihin asioihin sosiaalisessa mediassa markkinoivan ja viestivän kannattaisi panostaa vuoden 2013 aikana. Silloin listallani ensimmäisenä tärkeänä huomioitavana asiana oli viestinnän visuaalisuus.
Sosiaalisen median palveluissa visuaalisen viestinnän roolin kasvu on jatkunut koko tämän vuoden. Kuvien jakoon keskittyvät sosiaalisen median kanavat kuten Instagram ja Pinterest kasvavat yhä, mutta toisaalta visuaalisuuden roolin kasvu näkyy myös esitysmateriaalien jakopalveluiden käytön yleistymisenä. Lisäksi Facebook ja Twitter joka kerta uusiutuessaan vaikuttavat kasvattavan visuaalisuuden roolia. Toisin sanottuna kuvat ja esimerkiksi linkkien kuvat saavat jatkuvasti enemmän tilaa uutisvirroissamme.
Sosiaalisen median käytön strategiassa on olennaista miettiä, miten yritys tuottaa tuotteistaan ja palveluistaan visuaalista sisältöä. Toisaalta yritys tarvitsee näyttäviä, viimeisen päälle hiottuja mainoskuvia, mutta toisaalta myös autenttisia ja jopa rosoisia kuvia arjesta ja tekemisestä. Vain näin sosiaalisen median viestinnän visuaalisuuden voima tulee huomioiduksi. Suunnitelmia ja sisällöntuotannon työnjakoa tehtäessä on tärkeää miettiä, miten yritys mahdollistaa visuaalisuuden lisääntymisen. On tärkeää, että työntekijöillä on käytössään kunnon välineet mutta myös osaamista ja innostusta viestiä visuaalisesti.
B2B-sektorin asiantuntijaviestinnän visuaalisuus
Kuluttajasektorilla visuaalisen viestinnän toteuttaminen esimerkiksi tuotekuvia ja inspiraatiokuvia käyttämällä on yleensä varsin suoraviivaista ja selkeää. B2B-puolella visuaalisuuden toteuttaminen on kuitenkin aina haastavampaa, mutta toisaalta asiantuntijaosaamisen viestintään löytyy muitakin keinoja kuin sanat. Esitysgrafiikan ja videoiden avulla osaaminen ja palvelu on mahdollista konkretisoida ja viestinnästä tulee vaikuttavaa. Yritysesittelyn, mutta toisaalta myös ajankohtaisten osaamisalueiden ja koulutusaiheiden nostaminen esille on tapa näyttää ja todentaa osaamista. Infograafien avulla taas on erittäin kätevää viestiä tutkimustuloksia ja esitellä niiden tulkintaa, kertoa kehityksestä aikajanalla, vertailla palvelun tai tuotteen ominaisuuksia tai mallintaa erilaisia toimintatapoja.
Tietokonepäätteellä työskentelevät voivat päivässä viettää useita tunteja lukemalla tekstejä – mustia kirjaimia valkoisella taustalla. Kun tämän perinteisen tavan ohella asiaa ja osaamista aletaan viestiä esityksin ja infografiikoin, voidaan tietoa ja taitoa nostaa esille niin, että sisältö todella jää mieleen.
ProComissa järjestetään Visuaalisuutta verkkoviestintään, uutta ilmettä esitysgrafiikkaan -koulutus 3.12.2013. Lisätiedot ProComin sivuilta.
Avainsanat: digitaalinen viestintä, Facebook, Instagram, Pinterest, sosiaalinen media, tarinankerronta, Twitter, visuaalisuus
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi