Kirjoittaja Kimmo Collander (keskellä) on yrittänyt noudattaa näitä ohjeita viitenä vuotena SuomiAreenalla järjestämissään tilaisuuksissa. Tänä vuonna Conexio järjesti kapakkaväittelyn pörssiverosta. 110-päisen yleisön edessä ottivat mittaa toisistaan FK:n Piia-Noora Kauppi ja Voima-lehden päätoimittaja Kimmo Jylhämö. Kuva: Jussi Lähde.

Yhteiskunnallisen viestinnän työkalupakin jakoavain on keskustelutilaisuus. On vaikuttamisen tarve mikä tahansa, toimintasuunnitelmaan pungetaan seminaaria, paneelikeskustelua, roundtablea tai väittelyä. Mikäs siinä, tilaisuuksilla saadaan asiaa eteenpäin sitouttamalla esiintyjiä ja yleisöä. Jos mediaviestintä onnistuu, tiedotusvälineiden avulla sanoma leviää laajemmallekin yleisölle.

Liian usein keskustelutilaisuudet latistuvat hymistelyksi. Jo valmiiksi vakuuttuneen yleisön eteen marssitetaan puhujia, joista jokainen pyörittää samaa rukousmyllyä. Samat argumentit toistetaan puheenvuoro toisensa perään. Kiusallisimpia ovat paneelikeskustelut, joissa kuusi ihmistä on niin intohimoisesti samaa mieltä aiheesta, ettei avauspuheenvuorojen jälkeen ole enää mitään uutta sanottavaa. Puuduttavan hymistelyn aikana yleisö keskittyy kännyköihinsä tai hereillä pysymiseen.

Tässä muutama vinkki, joilla pidät tilaisuuden kiinnostavana:

  1. Tähtiesiintyjät houkuttelevat yleisön, mutta tuntematon puhuja tuo usein raikkaimmat näkökulmat.
  2. Ole rohkea ja anna oman kantasi vastaisille näkökulmille tilaa!
  3. Kannusta puhujia väittelemään!
  4. Kerro puhujalle tarkasti, mitä odotat häneltä ja muilta puhujilta!
  5. Moderaattorit ovat tärkeitä, mutta puhujat tärkeämpiä. Moderaattorivetoiset tilaisuudet epäonnistuvat.
  6. Anna yleisölle aito mahdollisuus osallistua keskusteluun!
  7. Älä milloinkaan ota paneelikeskusteluun neljää osallistujaa enempää!
  8. Tuo puhujat lähelle yleisöä!
  9. Unohda powerpointit äläkä sählää äänentoiston kanssa!
  10. Älä venytä keskustelua tarpeettomasti! Järjestä virallisen ohjelman jälkeen mahdollisuus tavata puhujia vapaamuotoisesti.

Avainsanat: , , , ,

Kirjoittaja toimii partnerina ja vanhempana neuvonantajana yhteiskunnallisen viestintään ja vaikuttajasuhteisiin erikoistuneessa Viestintätoimisto Conexiossa. Hän on myös ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry:n johtokunnan jäsen.

Yhteistyökumppanit

Gonin/Creative

KIRJOITA VASTAUS AIHEESEEN

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi