Istun arkiaamuna ruuhkabussissa. On hiljaista, ihmiset istuvat paikoillaan päät roikkuen. Mutta kasvoilla hehkuu valo. Mobiililaitteen näytön valo.

Älypuhelinten ja tablettien määrä on kasvanut viime vuosina vauhdilla. Deloitte on kertonut, että älypuhelinten käyttäjämäärä saavuttaa maailmanlaajuisesti 1,9 miljardia vuoden 2013 loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa hurjaa 72 prosentin nousua edellisvuoteen verrattuna. Suomessa trendi näyttäisi olevan sama. TNS:n Mobile Life 2012 -tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista omistaa älypuhelimen. Tablettienkin määrä tuplaantui viime vuoden aikana.

Sijoittajasivuille tullaan yhä useammin mobiililaitteesta

Mobiililaitteiden yleistyminen ja teknologian kehitys on väistämättä muuttanut tapaamme viestiä. Olemme verkossa ajasta ja paikasta riippumatta. Investiksen tutkimuksen mukaan yritysmaailmassa mobiilikäyttö on jopa yleistä trendiä suositumpaa, ja yritys- ja sijoittajasivuille tullaan yhä enemmän mobiililaitteesta. Kukaan ei tiedä, millaisia mobiililaitteet ovat muutaman vuoden päästä, mutta siitä olen aivan varma, että tieto kulkee mukanamme tulevaisuudessakin.

Ei siis ole ihme, että mobiilista on puhuttu paljon myös yritysviestinnässä. Enää ei riitä, että yrityksellä on verkkosivusto. Nyt pitäisi vielä tietää, millä vekottimella käyttäjä verkkosivustolle tulee ja mitä tietoa hän sieltä hakee. Vaikka ajatus tuntuisikin uuvuttavalta, kannattaa kuitenkin miettiä, onko järkevää jättää alati kasvava mobiilikäyttäjien joukko huomioimatta.

Sijoittajaviestintää säätelee Suomessa muun muassa arvopaperimarkkinalaki, jonka mukaan pörssiyhtiön on julkaistava tieto päämedioille, pörssille ja omalle verkkosivustolleen. Sama tieto on oltava kaikkien saatavilla samaan aikaan. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta mobiilikäyttäjiä on sijoittajissakin. Tutkimuksemme mukaan mobiililaitteilla luetaan sijoittajasivuja toiseksi eniten heti urasivujen jälkeen.

Mitä jos verkkosivustolla on käytetty teknologiaa, joka ei toimi tableteissa? Mitä jos pörssitiedote ei näykään sijoittajan älypuhelimessa?

Ei kärsivällisyys pahasta ole, olisipa vain jotain odotettavaa (venäläinen sananlasku)

Taloustutkimuksen Web & Mobile Tracking 2012 -tutkimuksessa selvisi, että yleisimpiä verkon käytön ongelmia ovat sivustojen hidas latautuminen ja toimimattomuus. Oletko koskaan törmännyt näihin ongelmiin mobiililaitteella verkkoa selatessasi? Jos olet, kuinka ärsyyntynyt olit? Oletko käynyt ongelmia aiheuttaneella sivustolla uudelleen?

Kärsivällisyys on siitä jännä luonteenpiirre, että sitä harvoin surffatessa on. Mobiililaitteella etsitään usein vielä jotain tiettyä tietoa, jota tarvitsee sillä punaisella minuutilla. Silloin sivuston käytettävyys ja nopeus on entistä tärkeämpää – oikeasta sisällöstä puhumattakaan.

Useimmat viestinnän ammattilaiset lienevät yhtä mieltä siitä, että mobiili on tärkeä viestintäkanava. Mutta miten sen saisi valjastettua käyttöön tehokkaimmalla tavalla? Tämän hetken surinasana on responsiivisuus. Responsiivinen verkkosivusto onkin tehokas ratkaisu mobiilikäyttäjien ongelmiin, mutta sivustouudistukset ovat varsin usein hitaita ja raskaita prosesseja. Mitä kauemmin uudistus kestää, sitä useampi mobiilikäyttäjä oppii välttämään tahmaavaa sivustoa.

Vaihtoehtojakin on. Pienilläkin toimenpiteillä voidaan muuttaa olemassaoleva verkkosivusto tablettiystävälliseksi. Joskus erillinen mobiilisivusto antaa riittävän lisäpotkun mobiilinäkyvyyteen. Sovelluksen lisäarvo taas on offline-käytössä. Eri ratkaisut voivat myös täydentää toisiaan.

Ei voida olettaa, että esimerkiksi IR-sovelluksella on yhtä paljon kävijöitä kuin verkkosivustolla, mutta nuo kävijät saattavat olla juuri niitä avainhenkilöitä, jotka yritys haluaa tavoittaa.

Tärkeintä on, että yritys ymmärtää omien sidosryhmiensä vaatimukset ja suhteuttaa oman strategiansa niihin. Kaikille ei sovi sama strategia. Mutta kaikki me varmasti haluamme, että mobiililaitteen näytön valossa surffaa tyytyväinen käyttäjä.

Investis tutki keväällä 2013 mobiilikäyttäjiä ja heidän merkitystään yritys- ja sijoittajaviestinnässä. Lue tutkimuksesta lisää osoitteessa www1.investis.com.

Avainsanat: , , , ,

Yhteistyökumppanit

Gonin/Creative

KIRJOITA VASTAUS AIHEESEEN

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi