Moni suomalainen on jo kuullut, että venäläiset ovat Euroopan ahkerimpia internetin käyttäjiä. Harva kuitenkaan tietää, että Venäjällä on myös väkilukuun suhteutettuna maailman aktiivisin blogikulttuuri.
Venäjällä on historiallisista syistä ollut vaikea luottaa viralliseen tietoon ja perinteiseen mediaan, kun valtiojohto on kontrolloinut tiedotusvälineitä ja käyttänyt niitä omiin tarkoitusperiinsä. Blogien suosiota selittää myös se, että perheen ja oman tuttavapiirin merkitys on huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi Suomessa. Venäjällä omaan kontaktiverkostoon luotetaan ja suosittelulla on korostuneen suuri merkitys blogeissa, keskustelupalstoilla ja Twitterissä. Verkon puskaradioon turvaudutaan monissa sellaisissakin ongelmissa, jotka Suomessa selvitettäisiin virastojen, järjestöjen tai muiden instituutioiden välityksellä.
Venäjän suosituinta blogialustaa LiveJournalia (venäjäksi Živoi Žurnal) hyödynnetään paljon eri tarkoituksiin. Esimerkiksi Venäjän oppositio on koonnut joukkojaan blogeissa ja Twitterissä, kun sananvapautta rajoitetaan ja tärkeimmät kansalliset televisiokanavat ovat valtion kontrollissa. Kehotus osallistua protestiin on tehokkaampi, kun se tulee omasta kontaktiverkostosta.
Varsinkin venäläisistä kuluttajista kiinnostuneet suomalaiset yritykset ovat ymmärtämässä digitaalisen viestinnän merkityksen, ja moni hyödyntää jo VKontaktea ja muita venäläisten suosimia sosiaalisen median kuluttajapalveluja. Blogien, keskustelupalstojen ja muun kansalaismedian merkitykseen ei sen sijaan moni ole vielä herännyt.
Ensimmäisiä askelia blogien hyödyntämisessä on otettu matkailualalla. Matkailun edistämiskeskuksen (MEK) mukaan ystävien ja sukulaisten suositukset ja omat kokemukset ovat etusijalla, kun venäläinen valitsee lomakohteensa. 52 % ilmoittaa, että ystävien ja sukulaisten matkakertomukset ovat antaneet sysäyksen matkapäätökselle.
MEK kokeilee parhaillaan uutta konseptia, jossa venäläisiä kuluttajia on valittu esseekilpailun perusteella matkalle Suomeen. Tavoitteena on, että matkan jälkeen he jakaisivat kokemuksiaan erilaisilla matkailusivustoilla ja blogeissa.
Tyytyväisen matkailijan blogiinsa kirjaamat suositukset ovat parasta mahdollista matkailumarkkinointia. Toisaalta myös ikävät kokemukset leviävät aivan yhtä tehokkaasti, joten blogien hyödyntämiseen sisältyy aina myös riski. Kaikkein isoin riski on kuitenkin siinä, että jättää Venäjän aktiivisen blogikulttuurin kokonaan hyödyntämättä.
Avainsanat: blogit, LiveJournal, venäjä
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi