Älä odota uuttavuotta, ensi maanantaita tai edes huomista, vaan anna itsellesi lupa rakentaa viestijän asiantuntijabrändi eli tehdä osaamisesi näkyväksi tänään.
Hanna Harjula kirjoitti taannoin viestijän identiteettikriisistä. Hanna kehotti sinua viestijänä paitsi räjäyttämään viestintä- ja markkinointiosastojen siilot, myös tutustumaan sekä muiden työntekijöiden arkeen että asiakkaisiin.
Minä haluan kannustaa sinua sen lisäksi tutustumaan myös itseesi ja rikkomaan omia rajojasi. Niin minäkin pyrin tekemään jatkuvasti.
Älä enää vaikene, vaan jaa osaamisestasi rohkeasti.
Viestijän asiantuntijabrändi ei perusperiaatteiltaan eroa muun alan osaajan henkilöbrändistä. Oleellista on olla lankeamatta siihen kiiltokuvakuvitelmaan, joka tulee monille henkilöbrändäämisestä mieleen. Tarkoitus on, että olet oma itsesi. Olemalla oma itsesi, olet kiehtovampi henkilöbrändi.
Kehotan valmennusasiakkaitani pohtimaan leimallisuuttaan tiettyjen kysymyksien kautta. Jotta sinä pääsisit alkuun omaleimaisuutesi esille tuomisessa, käytä hyväksesi kysymyspatterini:
Mitä on henkilöbrändäys noiden kysymysten pohtimisen jälkeen? Linjakasta viestintää: johdonmukaista sisältöä johdonmukaisissa kanavissa johdonmukaisiin aikoihin ja johdonmukaisella tarkennuksella. Ja tee johdonmukaisia syrjähyppyjä strategiassasi, vierasbloggaa vaikka Viestijöissä!
Valikoi oma juttusi ja pysy sen välittömässä läheisyydessä.
(Mausta harrastuneisuudella jne.)
Jos juttusi on siis kehittyä big datan kerääjänä ja käyttäjänä, viesti sen filtterin läpi. Kuratoi verkostollesi linkkejä aiheesta, näytä kuvilla mitä hienoa olet nyt aiheesta oivaltanut, jaa organisaationne juttuja eteenpäin saattelemalla niitä big data -tietämyksesi värittämin ajatuksin. Ennemmin tai myöhemmin olet kehittynyt aiheessa siihen pisteeseen, että puoleesi käännytään kun asiasta halutaan tietää. Jos et saa jotain juttua liittymään mitenkään big dataan, ei se ole niin vaarallista.
Ei sovi myöskään unohtaa mittaamista. Valikoi 3-5 mittaria sen perusteella, mitä omalla viestijän asiantuntijabrändilläsi tavoittelee. Toiset seuraavat seuraajalukujen kehittymistä, toiset henkilökohtaisten yhteydenottojen määrän kehittymistä. Organisaatioltasi saat varmasti tukea aiheeseen enemmän, kun pystyt osoittamaan mitä hyötyä henkilöbrändistä on työnantajalle.
Jos kuluttajien toimia katsotaan, on organisaation työntekijälähettilyydestä saamista hyödyistä suurin juuri vahvempi brändi. 31 % kuluttajista ymmärtää paremmin ystäviensä työtä näiden työntekijälähettilyyden ansiosta, kertoo Altimeter. Tämä ei voi olla haitallista organisaatiolle, päin vastoin!
Nyt kun Hanna H:n kannustuksesta ryhdyt runnomaan viestinnän ja markkinoinnin välisiä muureja, niin moukaroi nyt viestinnän ja HR:n välistäkin seinämää. Aloita vaikka siitä, että kun tutustut siihen työntekijöiden arkeen, kysyt myös heiltä noita yllä olevia kysymyksiä. Ole kiinnostunut, älä tenttaa! Vahvista heidän työpäiväkokemukstaan ja asiantuntijuuttaan, niin vahvistat myös organisaationne brändiä.
Avainsanat: asiantuntijuus, brändi, henkilöstön kehittäminen
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi
Keskustele aiheesta "Viestijän asiantuntijabrändi"
Minna Rautomäki
Kiitos Hanna, hyvä kirjoitus! Henkilöbrändäys ei tosiaankaan ole itsensä muuksi muuttamista, vaan omien osaamisten esiin tuomista. Varsinkin viestijöillä on niin paljon niin monipuolista osaamista, että moni voi jopa ajatella olevansa vain ”jack of all trades”. Viestintäyrittäjälle henkilöbrändäyksen avulla kirkastettu asiakaslupaus voi olla erottava kilpailutekijä ja organisaatioviestijälle se lisä, joka nostaa myös hänen työnantajabrändinsä kiinnostavuutta. Hukkaan heitettyä se ei ole.
Tähän kaikkeen saa erinomaista apua täältä: http://procom.fi/verkkovalmennus/
Hanna Takala
Kiitos kommentista Minna! Tosiaan varsin monella on aivan takuulla hurja määrä monipuolista osaamista, mutta ehkäpä ei halua tehdä ihan niin monipuolisesti. Silloinkin kannattaa ryhtyä terävöittämään sieltä niitä osia, joita haluaa jatkossa tehdä ja pitää sen lopun sitten vaikka siellä vakan alla.